Foto: Publicitātes foto

Apstrādes rūpniecības apgrozījums pērnā gada novembrī, salīdzinot ar 2014. gada novembri, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem samazinājās par 0,3%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

To ietekmējis apgrozījuma kritums vietējā tirgū par 6,1%. Eksportā apstrādes rūpniecībā bija kāpums par 7%, tostarp eirozonā - par 39,1%, bet ārpus tās - kritums par 10,1%.

Novembrī, salīdzinot ar pērnā gada oktobri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem faktiskajās cenās pieauga par 0,1%.

Eksportā apstrādes rūpniecības apgrozījums pieauga par 0,7%, no tā eirozonā - par 4,6%, ārpus eirozonas bija kritums par 2,2%, savukārt vietējā tirgū apgrozījums samazinājās par 0,5%.

Salīdzinājumā ar oktobri apgrozījuma pieaugums bija datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā (par 17,8%), automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanā (par 12,8%), mēbeļu ražošanā (par 8,8%) un dzērienu ražošanā (par 3,7%).

Apgrozījuma samazinājums savukārt vērojams elektrisko iekārtu ražošanā (par 20,1%), kā arī iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā (par 14,4%). Kritums bija arī pēc īpatsvara lielākajās apstrādes rūpniecības nozarēs: koksnes un koka izstrādājumu ražošanā (par 2,6%), gatavo metālizstrādājumu ražošanas nozarē, izņemot mašīnas un iekārtas (par 2,5%) un pārtikas produktu ražošanā (par 0,3%).

Rūpniecības apgrozījuma indekss raksturo ikmēneša rūpniecības preču un pakalpojumu tirgus pieprasījuma attīstību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!