Foto: stock.xchng

Latvijas Komercbanku asociācija (LKA) aicina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) veidot uz uzturēt Latvijas poliski nozīmīgo personu sarakstu, kas bankām būtu pastiprināti jākontrolē saskaņā ar Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumu.

Saeimā uz trešo lasījumu tiek gatavoti grozījumi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā, ieviešot jaunu terminu - Latvijas politiski nozīmīgās personas, kā arī paredzot pienākumu bankām un citiem uzņēmumiem, uz ko attiecas šis likums, pastiprināti kontrolēt šīs personas korupcijas, nodokļu nemaksāšanas un nelegālas naudas atmazgāšanas novēršanas nolūkos.

Bankas atbalsta likuma grozījumu mērķi - korupcijas un citu nelikumīgu darbību novēršanu, un aicina likumdevēju veidot tiešām efektīvu sistēmu.

Komercbanku asociācija paziņojumā medijiem pauž nostāju, ka pašreizējā likuma grozījumu redakcija rada lielas bažas par tās realizāciju dzīvē, jo likumā ir paredzēta ārkārtīgi plaša politiski nozīmīgu personu definīcija, turklāt šo personu saraksta izveide un identificēšana atstāta katras bankas individuālā ziņā. Asociācijas ieskatā, tā vietā būtu jābūt vienam valsts veidotam metodoloģiskam centram, kas nodrošina vienveidīgu un reālu likuma ieviešanu dzīvē.

Pašlaik likuma grozījumos paredzēts, ka politiski nozīmīga persona ir ne tikai valsts vai pašvaldības vadītājs, parlamenta deputāts, valdības vadītājs, ministrs, ministra vietnieks, valsts sekretārs vai cita augsta līmeņa amatpersona, augstākā līmeņa tiesneši, augstākās revīzijas iestādes vadītāji, centrālās bankas vadītāji, bruņoto spēku augstākais virsnieks, valsts kapitālsabiedrību vadītāji un citas personas, bet arī viņu vecāks un vecvecāks, laulātais vai viņam pielīdzināma persona, brālis, māsa, bērns vai laulātā vai viņam pielīdzināmas personas bērns, viņa laulātais vai laulātajam pielīdzināma persona, kā arī mazbērns, kā arī visi citi, kuriem ar šīm personām ir darījuma attiecības vai citas ciešas attiecības, tai skaitā tuvas draudzības attiecības. Turklāt politiski nozīmīgas personas statuss visiem šiem cilvēkiem nebeidzas līdz ar amata atstāšanu, bet var ilgt pat līdz mūža beigām.

Tā kā likumā paredzētais politiski nozīmīgu personu loks ir ļoti plašs un vairāki formulējumi, piemēram, "citas ciešas attiecības" ir brīvi un dažādi traktējami, bet bankām ir ierobežotas iespējas noskaidrot visu personu loku un to identifikācijas datus, Latvijas Komercbanku asociācija aicina KNAB uzņemties iniciatīvu veidot un pastāvīgi uzturēt Latvijas politiski nozīmīgo personu sarakstu, un bankās tad būtu nodrošināta visu KNAB ieskatā svarīgo personu papildu kontrole. Komercbanku asociācija uzskata, ka šāds risinājums būtu valstiski efektīvākais.

Komercbanku asociācija arī aicina Saeimas deputātus precizēt politiski nozīmīgo personu loku, izvērtējot, vai tajā jābūt mazbērniem un citiem attāliem ģimenes locekļiem, kā arī tik izplūdušai pazīmei kā "ciešas" vai "draudzīgas attiecības". Asociācija vērš uzmanību, ka likuma norma mērķi sasniegs tikai tad, ja tā būs reāli ieviešama un tās ieviešana - kontrolējama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!