Foto: LETA

Jūrmalas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis (ZZS) neesot uzstājis, lai pašvaldības uzņēmums "Jūrmalas siltums" paraksta līgumu ar SIA KSER, taču šī sadarbības iespēja atbalstīta, jo komersants būtu varējis saražot siltumenerģiju lētāk par pašvaldības uzņēmumu un veicinātu konkurenci, apgalvoja Jūrmalas pilsētas domē.

Vairāki uzņēmēji, kuru pārstāvis ir arī "Latvenergo" korupcijas lietā tiesātais Aigars Meļko, piedāvā Jūrmalas pilsētai Kauguros piegādāt siltumu no vēl neuzceltas šķeldas koģenerācijas stacijas, kas atņemtu darbu pašas pilsētas tikko pabeigtai šķeldas katlumājai, ziņoja LTV raidījums "De facto".

Novembra sākumā kompānija KSER nosūtījusi uzņēmumam "Jūrmalas siltums" līguma projektu, kurā izteikta vēlme slēgt līgumu uz desmit gadiem. "Jūrmalas siltuma" vadītājs Zigurds Starks to nav parakstījis un aizgājis no darba. "Domes priekšsēdētājs mani četrreiz sauca, lai parakstu. Četrreiz!" stāstījis Starks, kurš uzskata, ka no piedāvājuma jāatsakās, jo tas atņemtu gandrīz visu jaudu jaunajai pašvaldības katlumājai, kas uzbūvēta, ņemot 7 miljonu eiro kredītu.

Kā situāciju komentēja domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Ieva Aile, Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs nepieņemot lēmumus par siltumenerģijas ražošanu vai piegādes modeļiem. Tas esot pašvaldības kapitālsabiedrības "Jūrmalas siltums" valdes uzdevums un atbildība - risināt sarunas un vērtēt piedāvājumus, lai nonāktu pie jūrmalniekiem izdevīgākā siltuma tarifa.

Jūrmalā ir viens no augstākajiem siltuma tarifiem valstī, otrs augstākais starp lielajām pilsētām, tāpēc tiekot strādāts pie kompleksiem risinājumiem siltumenerģijas tarifa pazemināšanai. Kā skaidro Aile, viens no soļiem ir "Jūrmalas siltuma" jaunuzceltā šķeldas katlumāja Kauguros, bet tās jauda nenodrošināšot visu nepieciešamo siltumenerģiju apkures sezonā un papildus "Jūrmalas siltums" būšot spiests nepieciešamās siltuma jaudas saražot pašreizējos gāzes katlos.

KSER, kurai valsts ir izsniegusi licenci koģenerācijas stacijas būvniecībai, ir vērsusies pašvaldībā ar sadarbības piedāvājumu. Enerģētikas likums nosaka - vienā siltumenerģijas apgādes sistēmas darbības zonā var darboties vairāki siltumenerģijas ražotāji un šiem ražotājiem ir tiesības piedāvāt sistēmas operatoram iepirkt to saražoto siltumenerģiju par vienošanās cenu. Tātad, ja komersants var saražot siltumenerģiju lētāk par pašvaldības uzņēmumu, pašvaldībai tā jāpērk, lai nodrošinātu iedzīvotājiem izdevīgāku tarifu, norāda Aile.

"Vēl vairāk - Enerģētikas likums uzliek pašvaldībām par pienākumu veicināt konkurenci siltumapgādes un kurināmā tirgū. Tāpēc nereaģēt uz šo iniciatīvu nav iespējams, vēl jo vairāk tāpēc, ka "Jūrmalas siltumam" jau ir bēdīga pieredze ar Konkurences padomi par atteikumu slēgt vienošanos ar citu komersantu par siltumenerģijas piegādi. Pirms pieciem gadiem Konkurences padomes skatījumā par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu kapitālsabiedrībai "Jūrmalas siltums" tika uzlikts 50 000 latu naudas sods," skaidroja Jūrmalas pašvaldības pārstāve.

"Es neuzskatu, ka "Jūrmalas siltumam" par katru cenu jāslēdz vienošanās ar koģenerācijas stacijas būvētājiem, un neesmu to nevienam uzspiedis. Bet tas, ko es tiešām vairākkārt esmu uzsvēris gan bijušajam "Jūrmalas siltuma" valdes priekšsēdētājam, gan arī jaunajam - nedrīkst būt bezdarbība. Uzņēmuma valdei ir rūpīgi jāvērtē visi apstākļi, aprēķini un piedāvājumi, pieņemot likumīgus un iedzīvotāju interesēm atbilstošus lēmumus. Tādus lēmumus, kas samazina siltumenerģijas tarifu un jūrmalnieku ikmēneša komunālos maksājumus," komentējis Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Truksnis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!