Foto: Shutterstock

Uzņēmējam, kurš informējis Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) par Rīgas domes (RD) Kapsētu pārvaldes priekšnieka Jāņa Upīša prasīto 13 000 eiro lielo kukuli, Rīgas pašvaldība bremzē biznesu, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga" (NP).

Par 13 000 eiro kukuļa prasīšanu un saņemšanu stājies spēkā tiesas spriedums bijušajam Rīgas domes (RD) Kapsētu pārvaldes priekšniekam Jānim Upītim, kuram tiesa piespriedusi piecus gadus nosacīti un aizliegusi ieņemt amatus.

Rīgas domes amatpersonas ar iedarbīgām metodēm cenšas bremzēt kāda uzņēmēja biznesu. Viņš jau vairāk nekā desmit gadus nomā pašvaldībai piederošas telpas. Tagad no viņa grib atbrīvoties izdomātu iemeslu dēļ, vēsta NP.

Uzņēmējam Dainim (vārds mainīts) bijusi būtiska loma minētās amatpersonas korupcijas lietā. Viņš uzskata, ka patlaban notiek atriebība par to, ka viņš savulaik sniedza informāciju KNAB, kas palīdzēja noķert un notiesāt Upīti.

Uzņēmējs Dainis jau sen darbojas ziedu biznesā. Pirms 11 gadiem viņam radās iespēja nomāt pašvaldībai piederošās telpas pie Meža kapiem. Slēdza līgumu un vienojās, ka viņš par kvadrātmetru maksās vienu eiro un piecpadsmit centus, kā arī segs visus komunālos maksājumus.

Nomas līgumu vairākkārt pagarināja līdz 2014. gadā radās sarežģījumi. "Nekā personīga ziņo", ka uzņēmēju uzmeklēja Kapsētu pārvaldes priekšnieks Jānis Upītis un sacīja, ka līgumu pagarinās vienīgi tad, ja tiks samaksāts 13 000 eiro liels kukulis.

"Es Upīša kungam jautāju, kāpēc tas kukulis ir tik lielā apmērā, jo viņam jāsaprot, ka, strādājot ar ziediem, es nevaru nopelnīt tādu summu," raidījumam uzsver KNAB ziņotājs Dainis. "Viņš atbildēja - ja tu nevari, tad nevari, jo jāmaksā gan Stepaņenko, gan Aļeksejenko kungam, jāatdod daļa vai viss, to es jau nezinu."

Ziedu tirgotājs nolēma par kukuļa izspiešanu ziņot KNAB. Tālāko jau organizēja tiesībsargi. KNAB fiksēja gan kukuļa pieprasīšanu, gan nodošanu. Korupcijas apkarotāji arestēja Kapsētu pārvaldes priekšnieku Upīti, atgādina raidījums.

"Nekā personīga" rīcībā ir janvārī pieņemtais Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesas spriedums, kurā Upītim piespriesta nosacīta brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem. Sods ir tik maigs tāpēc, ka Upītis pilnībā atzina savu vainu un izdarīto nožēloja, norāda NP. Taču piecus gadus viņš nevarēs ieņemt amatus valsts un pašvaldības pārvaldē.

Upīša atstādināšana iesaldēja arī ziedu tirgotāja nomas līguma pagarināšanu pie Meža kapiem. Uzņēmējam no pašvaldības pienāca atbilde, ka sadarbība vairs neturpināsies, jo viņš par rēķiniem neesot samaksājis 100 eiro, vēsta "Nekā personīga". Uzņēmējs vērsās tiesā pret Rīgas domi, jo uzskatīja, ka parāds ir radīts mākslīgi. Neskatoties uz tiesvedību, bez brīdinājuma pagājušajā piektdienā kapsētas pārvaldes darbinieki ziedu veikalā atslēdza visas komunikācijas, informē raidījums.

Rīkojumu par ziedu veikala atstāšanu bez elektrības un ūdens izdeva Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta direktors Anatolijs Aļeksejenko. Veikala darbinieki telpās dedzina sveces un nes ūdeni no kapiem.

Aļeksejenko raidījumam skaidro, ka telpas pie kapiem grib iznomāt no jauna un šoreiz rīkos konkursu. Savukārt uzņēmējs negribot pašvaldības īpašumu labprātīgi atstāt, tāpēc nekas cits neatliekot, kā atslēgt komunikācijas.

"Viņš neko negrib darīt. Uz mūsu bāzes viņš tagad sēž, pelna naudu un mierīgi dzīvo, un dod tādu mājienu pārējām firmām, ka pārējās var neko nedarīt un tāpat iesniegt prasību pret departamentu tiesā un 4-5 gadus mierīgi pelnīt naudu un neko nedarīt," raidījumam pauž RD Mājokļu un vides departamenta direktors Aļeksejenko.

Domes amatpersona raidījumam arī stāsta, ka telpas esot ugunsnedrošas, to viņam esot teicis ugunsdrošības inspektors. "Tur atnāca brigāde, paskatījās, ka vadi ir jānomaina, bet cilvēks aizņem tās telpas, nelaiž nevienu cilvēku – ko ar viņu darīt!" apgalvo Aļeksejenko. Tāpat viņš norāda, ka Dainis nav vēlējies laist iekšā inspektorus.

"Līdz šim brīdim neviens cilvēks nav bijis pie manis un nav arī pieteicies, ka viņš ir no ugunsdrošības inspekcijas vai kādas citas iestādes," raidījumam klāsta KNAB ziņotājs Dainis.

Viņš ir pārliecināts, ka pašvaldības amatpersonas mākslīgi rada šķēršļus viņa biznesam. Pēc viņa domām tādā veidā tās atriebjas par to, ka viņš ziņoja par korupciju Kapsētas pārvaldē, kas ir tiešā Aļeksejenko pakļautībā. Aizdomas par iesaistīšanos koruptīvās darbībās bija arī par pašu Mājokļu un vides departamenta direktoru Aļeksejenko, norāda NP. Tomēr KNAB pret viņu lietu izbeidza un Aļeksejenko gada nogalē atgriezās amatā.

"100 procenti pārliecināts, ka tā bija atriebība Jāņa Upīša lietā. Esmu par to pilnībā pārliecināts, jo citu argumentu tam nebija," uzsver Dainis. Ziedu tirgotājs plāno sūdzēties domes priekšsēdētājam par Aļeksejenko izdotā rīkojuma likumību. Tikmēr Aļeksejenko darba uzraudzītājs viņa rīcību atbalsta, vēsta raidījums.

"Šī darbība ir visnotaļ apsveicama, bet tas nedod nekādas preferences vai privilēģijas nepildīt uzliktos pienākumus, nemaksāt pašvaldībai pienācīgu nomas maksu un atbrīvot telpas gadījumā, ja nomas līgums ir izbeigts," raidījumam pauž RD Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs (GKR) Vjačeslavs Stepaņenko.

"Mēs te jaucam divas lietas. Ļoti labi, ka viņam ir stingra pilsoniska pozīcija, kas palīdzēja atklāt noziegumu, par to viņam sirsnīgs paldies no visas sabiedrības, bet, ja komersants nemaksā, tad, man liekas, ka departamenta direktoram bija visas tiesības izbeigt šo noslēgto nomas līgumu," uzskata Stepaņenko.

Rīgā ir 20 kapsētu un tās kopumā aizņem ap 450 hektārus pašvaldības teritorijas. Milzīgas iespējas pašvaldībai iegūt līdzekļus tās iznomājot un milzīgs risks korupcijai, norāda "Nekā personīga".

"Es neesmu vienīgais, kuram šī nauda tika pieprasīta, tādu cilvēku ir ļoti daudz, bet, cik saprotu, ne katrs grib par to runāt un ne katrs grib ar to zīmēties, jo pēc tam tiek sagaidītas represijas, kādas tagad ir pret mani," pauž uzņēmējs Dainis. Viņš norāda, ka liela daļa šo lietu piekopj tikai tādēļ, lai pagarinātu īres līgumus.

"Nekā personīga" atgādina, ka Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta direktoru Anatoliju Aļeksejenko KNAB turēja aizdomās par 100 000 liela kukuļa prasīšanu no Krievijas investoriem par zemes nodošanu nomā tā dēvētajā "Kolumbārija" projektam. Tas neīstenojās un galvenā lieciniece šajā lietā - Aļeksejenko pakļautā Ārija Stabiņa - aizmuka no valsts, un šo lietu izbeidza.

Kratīšanā pie Aļeksejenko mājās KNAB atrada mobilā telefona slāpēšanas iekārtu. Par tās nelikumīgu glabāšanu domes amatpersonai tiesa piesprieda naudas sodu. Domes opozīcija rosina Aļeksejenko atbrīvo no amata. Sēde varētu notikt 17. maijā, svētdien vēsta raidījums "Nekā personīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!