Foto: Reuters/Scanpix

Zemnieku saimniecība "Āboliņi", piesaistot 320 000 eiro lielu finansējumu, šopavasar ir uzbūvējusi jaunu angāru ražas uzglabāšanai. Saimniecības pamata darbības nozare ir graudkopība un rapsis, un "Āboliņu" īpašnieks Laimonis Leimants atzīst, ka, pateicoties investīcijām, jau šogad viņam būs iespēja savus graudus realizēt uz maksimāli izdevīgiem nosacījumiem.

"Pagājušajā gadā zemnieku radīto rindu dēļ bija sarežģījumi ar ražas nodošanu. Lai turpmāk no līdzīgām situācijām izvairītos, nolēmu būvēt jaunu angāru graudu glabāšanai. Projekts ātri bija gatavs, bet atrast banku, kas gatava dot kredītu zemniekam, nebija viegli," portālam "Delfi" norāda Liepājs puses zemnieks Leimants.

Investīciju projekts īstenots piesaistot bankas "Citadele", attīstības finanšu institūcijas ALTUM un Lauku atbalsta dienesta (LAD) finansējumu. Leimants atzīst, ka lauksaimniekam vienoties par kredītu nav vienkārši, tāpēc, meklējot veiksmīgāko risinājumu kredītlīdzekļu piesaistei, zemnieks ticies ar vairāku banku pārstāvjiem un katru reizi sastapies ar aizvien jauniem šķēršļiem.

Rezultātā viņš guvis atziņu - lauksaimnieks vairumam banku nav "interesants" klients. "Bija bankas, kas tā arī pateica – lauksaimniecības nozare ir pārāk nedroša, kredītus zemniekiem neizsniedzam. Citas bankas aizdevumu bija gatavas dot, taču pie nosacījuma, ka ķīlā atdodu teju visu savu saimniecību, atzīst Leimants, piebilstot, ka līdz galam bankas izpratne par prasītā kredīta apjoma pamatotību nostiprinājās tikai tad, kad bankas darbinieki paši apmeklēja saimniecību.

"Atbilstoši projektam, angāra būvēšanai man bija nepieciešams 320 000 eiro liels kredīts. Zeme, kur angāru vēlējos būvēt ir zema, bieži applūst, tādēļ būtiska daļa kredīta bija paredzēta būvlaukuma sagatavošanai – ūdens drenāžas sistēmas izbūvei un augsnes paaugstināšanai. Par šādu darbu nepieciešamību banka šaubījās, līdz kredītspeciālisti piekrita braukt uz saimniecību un visu skatīt savām acīm. Tad arī viņi guva pārliecību, ka angāra būvniecības projekts, paredzot zemes sagatavošanas darbus, ir loģisks un pamatots, tādēļ tālāk vienoties vairs nebija grūti," skaidro Leimants.

Zemnieks uzsver, ka pateicoties jaunajam angāram, turpmāk viņš ražu varēs realizēt par maksimāli labu cenu.

"Man nebūs jāstāv rindā kopā ar citiem zemniekiem un jāpieņem cena, kādu piedāvā uzpircējs. Jaunajā angārā sausie graudi varēs stāvēt, līdz atradīšu izdevīgāko, nevis vienīgo piedāvāto cenu," sacījis Leimants.

2015. gadā banka Citadele lauksaimniekiem piešķīra 140 kredītus 22,9 miljonu eiro apjomā. Tas ir par 192% vairāk nekā 2014. gadā, kad Latvijas lauksaimniekiem tika piešķirti 87 kredīti par summu 7,8 miljoni eiro. Vidējā šāda kredīta summa 2015. gadā bija 163 000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!