Foto: Valsts kanceleja

Valdība otrdien vienojās atbalstīt Ārlietu ministrijas izstrādāto likumprojektu, lai Latvija kļūtu par Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) dalībvalsti.

Sagaidāms, ka Valsts kancelejai būs jāsagatavo likumprojekts iesniegšanai Saeimā. Turklāt tiks lūgts Saeimai atzīt to par steidzamu.

Tikmēr Ārlietu ministrijai sadarbībā ar citām ministrijām līdz šā gada 15.jūlijam būs jāsagatavo un jāiesniedz Ministru kabinetā priekšlikumi par attiecīgo ministriju budžeta izdevumu precizēšanu 2017.gadam un turpmākiem gadiem, Latvijai kļūstot par OECD dalībvalsti, tajā skaitā par OECD dalībmaksu un izmaksām, kas saistītas ar Latvijas pārstāvniecību organizācijā, līdzšinējiem maksājumiem par Latvijas dalību individuālās OECD komitejās, darba grupās vai programmās, kā arī dalību organizācijas brīvprātīgajās programmās, ņemot vērā, ka, pievienojoties OECD, turpmāk nebūs jāveic maksājumi par dalību attiecīgajās komitejās un darba grupās.

Jau vēstīts, ka OECD Padome pieņēmusi lēmumu par Latvijas uzņemšanu organizācijā. Nākamais solis pēc OECD Padomes lēmuma uzaicināt Latviju pievienoties OECD būs Latvijas pievienošanās līguma OECD parakstīšana, kas notiks Parīzē organizācijas ikgadējās ministru sanāksmes laikā 2.jūnijā.

Pēc līguma parakstīšanas un ratifikācijas Saeimā Latvija kļūs par pilntiesīgu OECD dalībvalsti.

Paredzēts, ka iestāšanās pašlaik 34 pasaules attīstītāko valstu blokā Latvijai dos būtiskus ieguvumus, tostarp uzlabos Latvijas starptautisko kredītreitingu, kas savukārt ietekmē procentu likmi, par kādu valdība un uzņēmumi var piesaistīt finansējumu. Tādējādi samazināsies valsts parāda apkalpošanas izmaksas, iepriekš skaidroja Ārlietu ministrijā.

Tāpat dalība OECD nozīmē atbilstību noteiktiem augstiem standartiem uzņēmējdarbībā, investīciju vides sakārtošanā un investīciju aizsardzībā. Pēc iestāšanās OECD Latvija tiks iekļauta OECD veiktajos tautsaimniecības nozaru politikas pārskatos un pētījumos, statistikas un citās datubāzēs. Šiem pētījumiem ir augsta ārvalstu investoru, starptautisko finanšu institūciju un uzņēmēju uzticība.

Iestāšanās OECD arī veicinās cīņu ar korupciju, pilnveidojot tiesisko ietvaru un ieviešot to praksē. Latvijai arī uzlabosies tiešie ekonomiskie sakari ar OECD dalībvalstīm, kā arī Latvija kļūs ekonomiski atpazīstama valstīs, sadarbībā ar kurām līdz šim ekonomiskajā un tirdzniecības jomā nav pilnībā izmantots viss potenciāls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!