Foto: F64

Iestāšanās OECD nav beigas, bet gan jauna ceļa sākums un Latvija šajā organizācijā centīsies būt aktīva dalībniece, pēc tikšanās ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ģenerālsekretāra vietnieku Duglasu Francu (Douglas Frantz) ceturtdien sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ("Vienotība").

Ārlietu ministrs uzsvēra, ka Latvija rekordīsā laikā panākusi progresu iestāšanās sarunās ar OECD. Vienlaikus joprojām ir daudz darāmā, lai ieviestu tālākus nepieciešamos pasākumus. "Mēs noteikti nedrīkstam atslābt. Tas ir mūsu pašu interesēs," sacīja Rinkēvičs.

Ministrs uzsvēra, ka Latvija centīsies būt aktīva OECD komiteju dalībniece un darīs visu, lai pārņemtu citu OECD valstu pieredzi un sasniegto. "Mēs runājām par konkrētiem jautājumiem, kas skar attīstības sadarbības politiku - Ukrainu, Moldovu, Gruziju un Centrālāzijas reģionu. Latvija nāks ar savu unikālo pieredzi," pauda Rinkēvičs.

Ārlietu ministrs arī pieļāva, ka likumprojekts par Latvijas iestāšanos OECD tiks iesniegts parlamentam līdz maija beigām.

Francs ieradies Rīgā, lai OECD vārdā apsveiktu Latviju ar uzaicinājumu pievienoties organizācijai. Francs izteica atzinīgus vārdus par Latvijas iestāšanās sarunu laikā paveikto progresu, kas tika panākts salīdzinoši īsā laikā. OECD ģenerālsekretāra vietnieks īpaši izcēla Latvijas diplomātu nopelnus šī procesa vadībā, kā arī šīs un iepriekšējo valdību atbalstu OECD rekomendāciju ieviešanā, kas bija priekšnoteikums uzaicināt Latviju kļūt par OECD dalībvalsti.

Abām amatpersonām tiekoties, tika pārrunāti Latvijas un OECD tālākās sadarbības soļi, kā arī gaidāmā Līguma par Latvijas pievienošanos OECD parakstīšana 2. jūnijā Parīzē. OECD ģenerālsekretāra vietnieks tiksies arī ar Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču un ekonomikas ministru Arvilu Ašeradenu.

OECD dalībvalstis pieņēmušas lēmumu uzaicināt Latviju kļūt par pilntiesīgu organizācijas 35. dalībvalsti. Nākamais solis pēc OECD Padomes lēmuma uzaicināt Latviju pievienoties OECD būs Latvijas pievienošanās līguma OECD parakstīšana, kas notiks Parīzē OECD ikgadējās ministru sanāksmes laikā 2. jūnijā. Pēc līguma parakstīšanas un ratifikācijas Saeimā Latvija kļūs par pilntiesīgu OECD dalībvalsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!