Foto: DELFI
Darījumu skaita pieaugums jauno projektu dzīvokļu segmentā 2016.gada pirmajā ceturksnī bija vērojams ceturto ceturksni pēc kārtas. Lai arī pieauguma temps ir nokrities līdz 2%, tomēr tas liecina par stabilu un arvien pieaugošu vietējo pircēju interesi par dzīvokļiem jaunajos projektos, teikts nekustamo īpašumu kompānijas "Latio" mājokļu tirgus pārskatā.

Kopš zemākā tirgus aktivitātes punkta pagājušā gada pirmajā ceturksnī darījumu skaits ir pieaudzis par 54%.

"Latio" informē, ka jauno mājokļu tirgus turpina uzrādīt stabilu un relatīvi augstu aktivitātes līmeni, un 2016.gada pirmajā ceturksnī tā bija augstākā, kopš 2014.gada septembrī stājās spēkā izmaiņas Imigrācijas likumā, samazinot pieprasījumu nerezidentu vidū.

Pretēji aktivitātei darījumu kopējā summa jau otro ceturksni pēc kārtas nedaudz samazinājās, teikts "Latio" pārskatā. Šī iezīme skaidrojama ar lielu darījumu skaitu jaunajā daudzdzīvokļu namā Salnas ielā 21 un līdzīgos projektos, kur dzīvokļu cenas līdzinās dārgāko sērijveida dzīvokļu segmentam.

Pēc trīs ceturkšņus ilguša nozīmīga aktivitātes pieauguma jauno mājokļu pirmreizējā tirgū

2016. gads sākās ar nelielu 7% kritumu. Turpretī darījumu skaits otrreizējā tirgū pieauga par 21% un sasniedza augstāko aktivitāti kopš 2014.gada nogales.

Pēdējo trīs ceturkšņu laikā, saglabājoties gandrīz nemainīgai Rīgas dzīvokļu tirgus aktivitātei, darījumu skaita īpatsvars ar dzīvokļiem jaunajos projektos ir pieaudzis no 17% līdz 21%, norāda "Latio".

Pēc kopējās summas, saskaņā ar Zemesgrāmatas datiem, darījumi ar dzīvokļiem jaunajos projektos veido 44% no Rīgas dzīvokļu tirgus kopējā apjoma, kas ir neliels kritums attiecībā pret iepriekšējiem diviem ceturkšņiem.

Pirmajā ceturksnī strauji pieaudzis pieprasījums pēc nelieliem dzīvokļiem ar platību līdz 50 kvadrātmetriem. Šādu darījumu skaits attiecībā pret pēdējo divu gadu vidējo rādītāju ir pieaudzis par 85%, turklāt visos gada pirmā ceturkšņa mēnešos pieprasījums saglabājās stabili augsts, informē "Latio".

Neskatoties uz pieprasījuma pieaugumu pēc mazajiem dzīvokļiem, tomēr lielākā pircēju interese ir par dzīvokļiem ar platību no 70 līdz 80 kvadrātmetriem un cenu ap 100 000 eiro.

Turpretī darījumu skaits ar lieliem un dārgākiem dzīvokļiem ar cenu virs 150 000 eiro gada sākumā ir samazinājies un kopš Imigrācijas likuma izmaiņām saglabājas ar apmēram divas reizes mazāku aktivitāti. Lai gan atsevišķi projekti kā "Club Central Residence" ir bijuši ļoti veiksmīgi, kopējie pārdošanas tempi visticamāk neiedrošinās attīstīt jaunus projektus šajā segmentā.

"Latio" norāda, ka 2016. gada pirmajā ceturksnī par 31% pieaudzis darījumu skaits ar nerezidentiem, kuru interese par dzīvokļiem Rīgas jaunajos projektos pieaug trešo ceturksni pēc kārtas un sasniedz augstāko līmeni kopš Imigrācijas likuma izmaiņu stāšanās spēkā. Nerezidentu darījumu skaita īpatsvars jauno dzīvokļu tirgū ir 22%, katru mēnesi darījumiem notiekot par kopējo summu virs trīs miljoniem eiro.

Jauno dzīvokļu tirgus lielā mērā ir atguvis izaugsmi un spējis pārorientēties uz vietējo pieprasījumu, skaidro "Latio". Uz nerezidentu tirgu vērstais dārgākais segments ir nogaidošs un turpina stagnāciju.

Neskatoties uz lēnu, bet stabilu ekonomikas un mājsaimniecību ienākumu līmeņa pieaugumu, cenas visticamāk saglabās stabilitāti, jo nav redzami priekšnoteikumi dramatiskām izmaiņām, prognozē "Latio" speciālisti. Kā piedāvājums, tā pieprasījums aug diezgan lēni rezidentu sektorā, bet ekskluzīvo īpašumu attīstītāji cenas būtiski nesamazina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!