Foto: Publicitātes foto
Šogad konkursa "Energoefektīvākā ēka Latvijā" kategorijā "Energoefektīvākā industriālā ēka Latvijā" uzvarējusi uzņēmuma SIA "Valpro" industriālā ēka Valmierā, Linarda Laicena ielā 2.

Kategorijā "Energoefektīvākā atjaunotā daudzdzīvokļu ēka Latvijā" uzvarēja daudzdzīvokļu ēka Valmierā, Stacijas ielā 21. Kategorijā "Energoefektīvākā daudzdzīvokļu ēka Latvijā. Jaunbūve" uzvarēja daudzdzīvokļu ēka Rīgā, Grostonas ielā 19. Savukārt kategorijā "Energoefektīvākā sabiedriskā ēka Latvijā" uzvarēja Personāla dokumentu valsts arhīva ēka Rīgā, Šampētera ielā 16.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) atzina, ka enerģijas izmaksu pieaugums visiem liek domāt un meklēt veidus, kā strādāt un dzīvot efektīvāk. Pēc viņa teiktā, energoefektivitāte palīdz samazināt enerģijas resursu patēriņu un attiecīgi arī izdevumus.

"Konkurss "Energoefektīvākā ēka Latvijā" kļuvis par labu tradīciju, lai ar labo piemēru palīdzību mudinātu arvien plašāku sabiedrības daļu kļūt energoefektīvākiem. Energoefektivitātes paaugstināšana šobrīd ir viena no būtiskākajām Ekonomikas ministrijas prioritātēm, un tās īstenošanai nākamajos piecos gados plānotais atbalsts ir vairāk nekā 333 miljoni eiro. Esmu pārliecināts, ka tas dos spēcīgu impulsu turpmākajai ēku renovācijai," uzsvēra Ašeradens.

Šā gada konkursā simpātiju balvu ieguva daudzdzīvokļu ēka Valmierā, Stacijas ielā 13. Šī ēka interneta balsojumā saņēma visvairāk - 925 balsis.

Iepriekšējo piecu gadu simpātiju balvas ieguvēja - daudzdzīvokļu ēka Rīgā, Grostonas ielā 17, kas pērn konkursā bija laureāte nominācijā "Energoefektīvākā daudzdzīvokļu ēka Latvijā. Jaunbūve". Interneta balsojumā šī ēka saņēma 253 balsis.

Konkursa laureāti balvā saņēma pie ēkas piestiprināmu plāksni "Energoefektīvākā ēka Latvijā 2016", kā arī uzņēmumu SIA "Robert Bosch" un SIA "Metāldarbnīca" dāvanas. Simpātiju balvas ieguvēji saņēma pie ēkas novietojamus soliņus.

Konkursa "Energoefektīvākā ēka Latvijā 2016" galvenie vērtēšanas kritēriji bija sasniegtais kopējais siltumenerģijas patēriņš apkurei un karstā ūdens sagatavošanai, kā arī siltumenerģijas ietaupījums pēc renovācijas. Kā sekundārie kritēriji tika izvirzīti ventilācijas sistēmas risinājumi, ilgtspējīgie risinājumi, siltumapgādes sistēma un būvniecības kvalitāte.

Vēstīts, ka šogad visvairāk pieteikumu - 28 - pretendēja uz uzvaru nominācijā "Energoefektīvākā daudzdzīvokļu ēka Latvijā 2016". No tiem 13 pieteikumi iesniegti no Liepājas.

Nominācijā "Energoefektīvākā daudzdzīvokļu ēka Latvijā 2016. Jaunbūve" iesniegts viens pieteikums, nominācijā "Energoefektīvākā sabiedriskā ēka Latvijā 2016" iesniegti trīs pieteikumi, savukārt nominācijā "Energoefektīvākā industriālā ēka 2015" iesniegts viens pieteikums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!