Foto: Shutterstock
Tas, vai slēgt veikalus svētkos un nākotnē – svētdienās, atkarīgs no kopējām tendencēm ekonomikā, taču jāņem vērā, ka reģionos mazumtirdzniecības veikaliem nav alternatīvu, norāda veikalu tīklu pārstāvji.

SIA "Maxima Latvija" operacionālā vadītāja Kristīne Āboltiņa portālam "Delfi" uzsvēra, ka veikalu darba laiku nosaka pircējs, un mazumtirgotājiem jābūt spējīgiem pielāgoties pircēju paradumiem un atbildēt uz viņu pieprasījumu un iespējām.

Līdz ar to veikalu slēgšana svētkos ir atkarīga arī no kopējām tendencēm sabiedrībā un ekonomikā – darba režīmu, dzīvesstila paradumiem, brīvā laika pieejamību utt.

"Ņemot vērā arvien pieaugošo dzīves tempu, iedzīvotāji iepirkšanos bieži vien atliek uz brīvāku laiku, tostarp nedēļas nogali un svētku dienām, jo pa nedēļu tam bieži vien neatliek laika. Attiecīgi no savas puses strādājam, lai iepirkšanās procesu iedzīvotājiem atvieglotu un padarītu ērtāku un ātrāku – ieviešot pašapkalpošanās kases, aktīvi attīstot internetveikalu e-maxima.lv," klāsta Āboltiņa.

"Maxima Latvija" jau tagad svētku dienās saīsina veikalu darba laiku, lai darbinieki vairāk laika varētu pavadīt kopā ar ģimenēm, piebilda Āboltiņa, skaidrojot, ka uzņēmums arī turpmāk plāno izvērtēt veikalu darba laiku svētkos.

Tikmēr veikalu "Elvi" pārstāvji par ieceri slēgt veikalus svētkos ir skeptiski. SIA "ELVI Latvija" komercdirektore Laila Vārtukapteine skaidroja, ka reģionos mazumtirdzniecības veikali nereti ir vienīgā alternatīva pārtikas preču un ikdienā lietojamo līdzekļu iegādei.

"Ja lielpilsētu iedzīvotājiem ir pieejams daudz alternatīvu, kur brīvdienās un svētkos iegādāties pirmās nepieciešamības preces, brīvdienās aizverot mazumtirdzniecības veikalus, lauku iedzīvotājiem šāda iespēja būs liegta. Nereti tuvākā vieta, kur iegādāties maizi vai pienu var atrasties vairāku desmitu kilometru attālumā," viņa klāstīja.

Lai arī "Elvi" pārstāve piekrīt, ka šādā veidā iespējams rast laiku darbinieku atpūtai, lauku veikali, atšķirībā no lielajiem pilsētu tirdzniecības un izklaides centriem, neesot vieta, kur pircēji pavadītu vairāk laikā, nekā nepieciešams, lai iegādātos pirmās nepieciešamības preces.

Tāpat jāņem vērā pilsētnieku paradumus brīvdienās un svētku dienās apmeklēt radus, draugus vai izvēlēties izklaides iespējas reģionos. "Ņemot vērā to, ka pēc darba nedēļas vai svētkos lielo pilsētu iedzīvotāji brauc uz laukiem atpūsties un tur tērē arī savu naudu, lauku veikaliem tirdzniecība brīvdienās ir svarīgs ienākumu avots, lai vispār spētu eksistēt," klāsta Vārtukapteine.

"Elvi" piedāvā likumā noteikt, ka veikali var būt aizvērti, piemēram, pirmdienās.

Jau ziņots, ka tirdzniecības nozares Sociālā dialoga padome augusta sākumā lēma par nepieciešamību likumos veikt grozījumus ar mērķi noteikt, ka veikali svētkos nestrādās.

Perspektīvā paredzēts, ka ar laiku šis aizliegums attiektos arī uz darbu svētdienās, kā tas ir citās Eiropas Savienības valstīs, kur veikali svētdienās ir slēgti.

Kā sociālo ieguvumu no šāda lēmuma tirgotāji min to, ka tirdzniecībā strādājošiem būtu iespēja svētkos veltīt laiku ģimenei, bērniem un atpūtai.

Galīgo lēmumu par to, kāds izskatīsies likumdevējam iesniedzamais priekšlikums par šo ierobežojumu, Latvijas Tirgotāju asociācijā (LTA) pieņems konferencē 18. augustā, bet Latvijas Tirdzniecības darbinieku arodbiedrība – 13. septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!