Foto: LETA

Mēbeļu ražotājs SIA "Dižozols plus" ieguldījis 1,6 miljonus eiro ražotnes paplašināšanā. 70% no investīcijām veido bankas "Citadele" kredīts, portālu "Delfi" informēja bankas "Citadele" pārstāvji.

Ceturtdien SIA "Dižozols plus" līdzīpašnieki Ģirts Plakans un Gatis Rudzītis kopā ar bankas "Citadele" Mazo un vidējo uzņēmumu apkalpošanas daļas vadītāju Ievu Vērzemnieci jaunajās telpās svinīgi iedarbināja jaunu ražošanas iekārtu.

Kopš 2009. gada liekti līmēto mēbeļu ražotājs SIA "Dižozols Plus" stabili kāpinājis ražošanas jaudas un apgrozījumu. "Jau pirms gada bija skaidrs, ka līdzšinējo 4000 kvadrātmetru plašo telpu kapacitāti esam izsmēluši un jāpaplašinās. Atteicāmies no idejas būvēt jaunu ražotni, par lietderīgāku izvēloties mūsu ražotnei līdzās esošā angāra iegādi un pielāgošanu ražošanas vajadzībām. Banka "Citadele" mūsu ieceri atbalstīja, un rezultātā savas ražošanas un noliktavu telpas esam palielinājuši par 120%, kas mūsu vajadzības kādu laiku pilnā mērā apmierinās," stāsta SIA "Dižozols Plus" līdzīpašnieks un vadītājs Ģirts Plakans.

Bankas "Citadele" Mazo un vidējo uzņēmumu apkalpošanas daļas vadītāja Ieva Vērzemniece atzīst, ka "SIA "Dižozols plus" no neliela, vietējam tirgum strādājoša uzņēmuma izaudzis līdz eksportējošam vidēja uzņēmuma līmenim. Tas sasniegts bez straujiem izlēcieniem, ar stratēģiski pareizu un mērķtiecīgu darbu. Uzņēmums ir spējis piesaistīt nepieciešamos ekspertus, lai turpinātu attīstību, kas ir ļoti būtiski, jo vadības kompetence ir viena no veiksmīga uzņēmuma attīstības atslēgām."

"Dižozols Plus" jaunajās telpās pārcēlis korpusa mēbeļu ražotni, kur, piemēram, tiek izgatavotas mēbeles Latvijas tiesu namiem - ar masīvajiem krēsliem "Dižozols Plus" ir apgādājis faktiski visas tiesas Latvijā. Veiktās investīcija ļaus uzlabot ražošanas procesu un efektīvāk izkārtot iekārtas jau iepriekš izmantotajā angārā, kur tiek ražotas liekti līmētās mēbeles – pārsvarā krēsli un galdi, kas tiek eksportēti uz Skandināvijas valstīm.

"Mums ir radusies iespēja sakārtot ražošanas tehnoloģisko plūsmu, kas nozīmē, ka produkcijas ražošanā katrs nākamais posms tiek veikts secīgi līdzās, nevis transportēts no viena ražotnes gala uz otru, kā tas bija iepriekš. Tādējādi savu ražošanas efektivitāti plānojam palielināt par 10-15%. Jaunajās telpās mums būs vieta, kur izvietot gatavo produkciju, un turpmāk tā vairs nepārklāsies ar ražošanas putekļiem, kā tas mēdza gadīties iepriekš," par jauno telpu priekšrocībām stāsta Ģirts Plakans.

Līdz ar jaunajām telpām, uzņēmums iegādājies arī jaunas ražošanas iekārtas, kā arī izveidojis jaunu automātisko katlumāju.

SIA "Dižozols plus" ir liekti līmēto un korpusa mēbeļu ražotājs, kas nodarbina 140 darbiniekus. 90% produkcijas tiek eksportēta, bet 10% uzņēmuma apgrozījuma nodrošina Latvijas tirgus, kas pēdējos gados stabili palielinājies. SIA "Dižozols plus" produkciju ražo no bērza un dižskābarža. Galvenais eksporta tirgus ir Skandināvija, Polija un Vācija, taču "Dižozols Plus" ražotie krēsli ir eksportēti arī uz ASV, Austrāliju, Jaunzēlandi un citām valstīm. Uzņēmums sadarbojas ar vadošajiem mēbeļu dizaina un tirdzniecības tīkliem, pēc kuru pasūtījuma mēbeles tiek ražotas.

Bankas "Citadele" ekonomists Mārtiņš Āboliņš, raksturojot kokapstrādes un mēbeļu ražošanas nozari Latvijā, atzīst, ka "šajā nozarē pēdējie 2 – 3 gadi ir bijuši veiksmīgi, un kopš 2013. gada koka izstrādājumu un mēbeļu ražošana ir augusi par 25 – 30%, kas ir ievērojami straujāk nekā ekonomikas izaugsme kopumā. Latvijas koka izstrādājumu eksports pērn sasniedza gandrīz 2 miljardus eiro, no kā mēbeļu eksports veidoja gandrīz 200 miljonus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!