Foto: LETA

Iedzīvotāju interese par daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes programmu ir liela, intervijā sacīja attīstības finanšu institūcijas "Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš.

"Šobrīd aktīvi konsultējam iedzīvotājus par šo programmu, ir veikts jau vairāk nekā 300 konsultāciju. Tāpat visā Latvijā par šo programmu jau esam novadījuši 27 seminārus. Interese ir ļoti liela un jau ir iesniegtas aptuveni 20 projektu tehniskās dokumentācijas," teica Bērziņš.

Jautāts, kāpēc atsevišķām pilsētām ar šo programmu nevedas, Bērziņš atbildēja, ka to ir grūti pateikt, un nav racionāla pamata mājām, kurām ir pierādāmi enerģijas zudumi, neizmantot šo programmu. "Nav racionāla pamata mājām, kurām ir tiešām pierādāmi enerģijas zudumi, neizmantot šo programmu. Varu tikai aicināt visus, tostarp kūtrākās pašvaldības, nepalaist šo iespēju garām. Efekts būs liels – gan māja kļūs energoefektīva, gan vide tiks sakopta, attiecīgi dzīvokļiem būs lielāka vērtība. Publiski vien šajā programmā ir paredzēti 166 miljoni eiro, klāt vēl nāk privātais finansējums, būs gan granti, gan aizdevumi. Ja būs nepieciešams, mēs meklēsim veidus, kā piesaistīt vēl finansējumu šai programmai," sacīja Bērziņš.

Tāpat viņš piebilda, ka pilsētās, kurās ir lielās daudzdzīvokļu mājas, ir jāveic aktīvs skaidrojošais darbs. "Viens ir tas, ka mēs rīkojam seminārus, bet, ja no vairākām pusēm cilvēkiem uzsvērs ieguvumus, viņi vairāk apzināsies šīs lietas nepieciešamību. Tas ir tikai pašu iedzīvotāju interesēs," pauda "Altum" vadītājs.

"Altum" ir Latvijas valstij piederoša kapitālsabiedrība, kas ar valsts atbalsta finanšu instrumentu palīdzību sniedz atbalstu noteiktām mērķa grupām finanšu instrumentu veidā (aizdevumi, garantijas, ieguldījumi riska kapitāla fondos, u.c.), konkrētu programmu ietvaros papildinot to arī ar nefinanšu atbalstu (konsultācijas, mentorings), kā arī realizējot citas valsts deleģētas funkcijas.

Attīstības finanšu institūcijas "Altum" 40% akciju turētājs ir Finanšu ministrija, 30% akciju turētājs – Ekonomikas ministrija un 30% akciju turētājs – Zemkopības ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!