Foto: DELFI

Eksporta atbalsta programmas ietvaros dažādu dokumentu oriģinalitātes pārbaudes iekārtu ražotājs "Regula Baltija" saņēmis vairāk nekā 200 tūkstošu eiro atlīdzību, pavēstīja "Attīstības finanšu institūcijas Altum" ("Altum") sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Eglīte.

Zaudējumu atlīdzība "Regula Baltija" izmaksāta par nesaņemtu samaksu par preci no pircēja ārvalstīs.

"Regula Baltija" pārstāve Aļona Veličko norādīja, ka uzņēmums partnerim Kazahstānā ar pēcapmaksu piegādāja savu eksporta preci – dokumentu pretviltošanas un autentiskuma pārbaudes iekārtas, taču vietējās valūtas devalvācijas dēļ pircējs nespēja norēķināties par piegādāto preci.

Tā kā darījumam bija piesaistīta "Altum" eksporta kredīta garantija, izdevies izvairīties no nopietniem zaudējumiem, jo "darījuma summa bija ievērojama".

"Altum" Eksporta garantiju daļas vadītājs Artūrs Karlsons skaidroja, ka šāds gadījums labi ilustrē neparedzamību, kāda valda eksporta tirgos, pat tajos gadījumos, kad ārvalstu klients šķiet potenciāli stabils un uzticams partneris.

"Viens no Latvijas uzņēmumu eksporta konkurētspēju kavējošiem faktoriem ir neziņa par potenciālā sadarbības partnera maksātspēju," viņš minēja, piebilstot, ka jau drīzumā "Altum" apdrošinās eksporta darījumus ne tikai uz trešajām valstīm, bet arī uz Eiropas Savienības tirgiem, nodrošinot darījumu pēcapmaksas riska segumu.

Izmaksu "Altum" veica, balstoties uz eksporta kredīta garantijas līgumu ar uzņēmumu "Regula Baltija".

"Altum" eksporta kredīta garantija ļauj eksportētājam nodrošināties pret ārvalstu pircēja maksātnespēju vai ilgstošu nemaksāšanu, pārdodot preces vai sniedzot pakalpojumus ar atlikto maksājumu. Eksporta kredīta garantija sedz līdz 90% no eksporta darījuma summas.

"Attīstības finanšu institūcija Altum" ir valstij piederoša kapitālsabiedrība, kas ar valsts atbalsta finanšu instrumentu palīdzību atbalsta noteiktas mērķa grupas finanšu instrumentu veidā (aizdevumi, garantijas, ieguldījumi riska kapitāla fondos, u.c.), konkrētu programmu ietvaros papildinot to arī ar nefinanšu atbalstu (konsultācijas, mentorings), kā arī realizējot citas valsts deleģētas funkcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!