Foto: Shutterstock
Pēc Eiropas Komisijas (EK) saskaņojuma saņemšanas "Attīstības finanšu institūcijas Altum" ("Altum") īstermiņa eksporta kredītu garantijas izsniegs arī darījumiem uz Eiropas Savienības (ES) valstīm, portālu "Delfi" informēja Ekonomikas ministrijas (EM) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evita Urpena.

Eksporta kredītu garantijas paredzētas, lai eksportētāji varētu nodrošināties pret ārvalstu pircēja maksātnespēju vai ilgstošu nemaksāšanu, pārdodot preces vai sniedzot pakalpojumus ar atlikto maksājumu.

Ņemot vērā uzņēmēju izrādīto interesi, programmā apstiprināti grozījumi, paredzot, ka atsevišķos segmentos būs pieejamas eksporta garantijas darījumiem arī uz ES valstīm, kā arī atsevišķām OECD dalībvalstīm - Amerikas Savienotajām Valstīm, Austrāliju, Kanādu, Islandi, Japānu, Jaunzēlandi, Norvēģiju vai Šveici.

Ministru kabineta noteikumos iekļauti speciāli nosacījumi, kādos var izsniegt garantijas par darījumiem ar šo valstu debitoriem, nosakot garantiju izsniegšanas termiņu līdz 2020. gada 31. decembrim, kas ir EK noteikts termiņš. Šīs garantijas būs pieejamas tikai pēc EK saskaņojuma saņemšanas, uzsvēra EM.

Kopumā eksporta garantiju sniegšanai būs pieejami 2,5 miljoni eiro.

Tāpat jaunajos MK noteikumos precīzāk norādīti eksporta garantiju veidi – pārgarantija, kopgarantija un virsgarantija, kā arī skaidrots katrs no garantiju veidiem. Savukārt garantijas summa vienam saimnieciskās darbības veicēja eksporta kredīta darījumiem ar vienu debitoru palielināta no viena miljona eiro līdz diviem miljoniem eiro, lai nodrošinātu nozarē izplatīto darījumu apjomu, kā arī mašīnbūves u.c. kapitālietilpīgu preču eksportētāju vajadzības.

Jaunajos MK noteikumos arī precizēti preču un pakalpojumu izcelsmes nosacījumi, norādot, ka precei jābūt pilnībā iegūtai Latvijā vai, ja tās ražošanā ir iesaistīta vairāk nekā viena valsts, Latvija ir valsts, kurā tika veikta pēdējā, būtiskā, ekonomiski pamatotā apstrāde vai pārstrāde, kā arī norādīti pakalpojumu eksporta nosacījumi.

Tāpat precizēti komerciālo un politisko risku nosacījumi un paaugstināts garantijas seguma apmērs no 90% līdz 95% politisku risku gadījumā.

"Altum" eksporta kredīta garantija ļauj eksportētājam nodrošināties pret ārvalstu pircēja maksātnespēju vai ilgstošu nemaksāšanu, pārdodot preces vai sniedzot pakalpojumus ar atlikto maksājumu. Eksporta kredīta garantija sedz līdz 90% no eksporta darījuma summas.

"Attīstības finanšu institūcija Altum" ir valstij piederoša kapitālsabiedrība, kas ar valsts atbalsta finanšu instrumentu palīdzību atbalsta noteiktas mērķa grupas finanšu instrumentu veidā (aizdevumi, garantijas, ieguldījumi riska kapitāla fondos, u.c.), konkrētu programmu ietvaros papildinot to arī ar nefinanšu atbalstu (konsultācijas, mentorings), kā arī realizējot citas valsts deleģētas funkcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!