Foto: DELFI

Tieši pirms gada vairākas valsts iestādes nāca klajā ar secinājumu, ka apbedīšanas biznesā liela daļa darījumu notiek nemaksājot nodokļus. Gads pagājis, bet politiķu un ierēdņu apņemšanās tā arī pačabējušas, svētdien ziņoja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Raidījums atgādina, ka tika izveidota darba grupa un Valsts Ieņēmumu dienesta (VID) ieteikumi ēnu ekonomikas apkarošanas plānam, kā uzraudzību nozarē uzlabot. Kopš tā laika ierēdņi, uzraugošās iestādes un kapu uzņēmēji formāli satikušies tikai divas reizes. Savukārt no ēnu apkarošanas plāna iecerētie uzlabojumi klusu pazuduši.

"Nekā personīga" norāda - tuvinieka zaudēšana aizgājēja ģimenei ir sāpīgs brīdis, bet aptuveni 260 uzņēmumiem Latvijā tas ir ienesīgs bizness, turklāt nozarē notiekošo praktiski neviens neuzrauga, bet likumdošana ir nesakārtota.

Izmanīgākie darboņi to veikli izmanto, jo firmas apkrāpj klientus, kuri bieži samaksā par darbiem, kurus firmas sola, bet neizdara. Pārsvarā visi norēķini notikuši skaidrā naudā, izpētījis raidījums. Savukārt atsevišķiem izredzētiem apbedīšanas kantoriem pat izdevies iznomāt telpas slimnīcu teritorijās. Šādi iegūstot tiešu pieeju tur mirušajiem pacientiem. Tas noticis vismaz 14 ārstniecības iestādēs, norāda raidījums.

Konkurences padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama raidījumam apstiprina, ka aptuveni trešajā daļā no slimnīcām ir apbedīšanas biroji. Vairumā gadījumā noslēgti līgumi ir bez jebkādiem iepirkumiem vai izsolēm. "Viņi vienkārši tur atrodas. Un viņam ir īpašas konkurences priekšrocības ar to, ka slimnīcu ārsti vai slimnīcu personāls sadarbojas ar šiem birojiem, iesakot iedzīvotājiem, kas ierodas un uzzina, ka tuvinieks miris, iet uz turieni. Un 50% gadījumu no šiem 150 aptaujātajiem tiešām izrādījās, ka cilvēki izvēlas to, ko viņiem iesaka," sacījusi Ābrama.

Raidījums arī izpētījis, ka Stradiņa slimnīcā kāds uzņēmīgs morga darbinieks pamanījās turpat izveidot savu privātfirmu, kas nodrošināja bēru rīkošanas pakalpojumus. Šobrīd morga darbinieks atlaists un lauzts arī nomas līgums ar viņa uzņēmumu, bet citas slimnīcas šo praksi turpina.

Vairākas "Nekā personīga" aptaujātās slimnīcas apstiprinājušas, ka tās līgumus ar firmām nav pārskatījušas un apbedītāji savu rūpalu slimnīcu paspārnē turpina. Galvenā atruna – citi interesi tur strādāt neesot izrādījuši, norāda raidījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!