Foto: LETA

VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" padome nolēmusi apstiprināšanai vakantajā lidostas valdes priekšsēdētāja amatā virzīt līdzšinējo lidostas valdes locekli Ilonu Līci, portālu "Delfi" informēja padomes priekšsēdētājs Juris Kanels.

Līce lidostas valdē darbojas kopš 2011. gada. Viņas pārraudzībā, galvenokārt, ir bijuši ar lidostas komercdarbību saistīti jautājumi, nodrošinot ieņēmumu pieaugumu no lidostas komercplatībām, telpām un zemes īpašumiem, kā arī pārraugot virszemes pakalpojumu sniegšanu.

Vairākkārt Līce ir pildījusi valdes priekšsēdētāja pienākumus. Ar aviācijas nozari Līce ir saistīta kopš 2005. gada, kad viņa kļuva par VAS "Latvijas gaisa satiksme" padomes locekli.

Lidostas valdes priekšsēdētāju amatā apstiprina akcionārs Satiksmes ministrija (SM).

"Līces pieredze un profesionalitāte, kas iegūta, vairāk nekā sešus gadus strādājot lidostas valdē, nav apšaubāma. Šo gadu laikā, kas uzņēmumam nesuši stabilu un pārliecinošu izaugsmi un nostiprinājuši Rīgas lidostas vadošo pozīciju Baltijā, Līce ir sevi apliecinājusi kā kompetentu vadītāju ar skaidru īstermiņa un ilgtermiņa attīstības vīziju," lēmumu par Līces virzīšanu pamato Kanels.

Konkursam lidostas valdes priekšsēdētāja amatam bija divas kārtas. Pirmajā Nominācijas komisija, kuras sastāvā bija pārstāvji no VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" padomes, SM, Pārresoru koordinācijas centra, Latvijas Darba devēju konfederācijas un VAS "Latvijas gaisa satiksme", izvērtēja 17 pretendentu iesniegtos dokumentus, kuros izklāstīta pretendentu darba pieredze, izglītība un sabiedrības attīstības redzējums.

Otrajai kārtai tika virzīti trīs pretendenti, kuri pirmajā kārtā ieguva lielāko punktu skaitu.

Otrā kārta notika strukturētas intervijas veidā, vērtējot kandidāta spējas sniegt kompetentas atbildes par specifiskiem aviācijas nozares jautājumiem, stratēģiskās plānošanas spējas, vadības spējas, spējas izvirzīt mērķus, pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību, komunikācijas prasmi un svešvalodu zināšanas. Visvairāk punktu otrajā kārtā ieguva Līce.

Kā liecina aģentūras LETA arhīva dati, Līce ir strādājusi Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) birojā. 2002. gadā viņa koordinējusi ZZS vēlēšanu kampaņu, tā paša gada novembrī iecelta par Saeimas priekšsēdētājas Ingrīdas Ūdres preses sekretāri. 2004. gada martā viņa sākusi pildīt toreizējā Ministru prezidenta Induļa Emša sabiedrisko attiecību padomnieces pienākumus. Gadu vēlāk kļuvusi par iekšlietu ministra Ērika Jākobsona biroja vadītāju.

2010. gadā Līce kandidējusi 10. Saeimas vēlēšanās no ZZS saraksta.

Līce ieguvusi maģistra grādu sabiedrības vadībā Latvijas Universitātē un augsta līmeņa aviācijas nozares uzņēmumu vadītāju apmācībās, papildinot zināšanas Krenfīldas Universitātē Lielbritānijā un Starptautiskās Lidostu padomes (Airport Council International, ACI) un Starptautiskās Gaisa transporta asociācijas (International Air Transport Asotiation, IATA) mācību programmās.

Līces amatpersonas deklarācija par 2015. gadu liecina, ka viņa par darbu lidostā "Rīga" saņēmusi 55,3 tūkstošus eiro. Viņas parādsaistības bijušas 547,5 tūkstoši eiro.

Kā ziņots, lidostas valdes priekšsēdētājs Armands Jurjevs janvāra vidū nolēma atkāpties no amata. Jurjevs tolaik norādīja, ka negrasās sniegt plašākus komentārus par atkāpšanas iemesliem. Taujāts, vai tas saistīts ar kādu citu darba piedāvājumu, viņš pauda, ka ''varbūt ir citi izaicinājumi''. Savukārt, atbildot, vai šāds solis sperts, saskaroties ar politisku spiedienu amatā, Jurjevs uzsvēra, ka situāciju nevajag dramatizēt. Viņš darīšot ''kaut ko citu''.

Dienu pirms Jurjevs paziņoja par atkāpšanos no amata, lidostā viesojās un ar viņu runāja satiksmes ministra Ulda Auguļa (ZZS) padomnieks Artis Stucka, kurš pauda, ka viņa vizīte lidostā bija saistīta ar lidostas ''Rīga'' padomes sēdi. Taujāts, vai ticies ar Jurjevu arī divatā, viņš atbildēja izvairīgi un skaidru atbildi nesniedza, vien norādīja, ka runājis ar uzņēmuma valdi un spriests par lidostas darbu. Atbildot, vai runāts arī par Jurjeva atkāpšanos no amata, viņš uzsvēra, ka plašākus komentārus nesniegs, un telefonsarunu pārtrauca.

Jurjevs lidostas ''Rīga'' valdes priekšsēdētāja amatā tika iecelts pērn oktobra beigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!