Foto: Publicitātes foto
2017. gada 2. ceturksnī, salīdzinot ar 1. ceturksni, iekšzemes kopprodukts (IKP) salīdzināmajās cenās pēc precizētiem, sezonāli un kalendāri izlīdzinātiem datiem palielinājies par 1,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati.

Savukārt šā gada 2. ceturksnī, salīdzinot ar 2016. gada attiecīgo periodu, IKP pieauga par 4% pēc sezonāli un kalendāri neizlīdzinātiem un par 4,8 % pēc izlīdzinātiem datiem.

2017. gada 2. ceturksnī, salīdzinot ar 2016. gada 2. ceturksni, apstrādes rūpniecība pieaugusi par 7%. Kāpumu uzrādīja gandrīz visas nozares. Pārtikas produktu ražošana augusi par 7%, gatavo metālizstrādājumu ražošana – par 4%. Ievērojami pieaugumi arī citās nozarēs: elektrisko iekārtu ražošanā – par 34%, ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā – par 23%, datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā – par 21%.

Ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē ražošanas apjomi auguši par 16%. Atsākoties ceļu būves darbiem, ievērojams kāpums bija karjeru izstrādē – par 33%.

Elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā ražošanas apjoms pieauga par 11%, no tā elektroenerģijas ražošanā un padevē – par 9% un siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā – par 31%.

Būvniecības produkcijas apjoms palielinājās par 16%. Kāpums bija nedzīvojamo ēku būvniecībā – par 17%, ceļu, ielu, lidlauku skrejceļu un dzelzceļu būvniecībā – par 28% un maģistrālo cauruļvadu būvniecībā – par 18%. Samazinājums – dzīvojamo māju būvniecībā – par 15%.

Mazumtirdzniecībā gan pārtikas, gan nepārtikas preču tirdzniecība augusi par 3%. Vairumtirdzniecība šajā laika periodā pieaugusi par 2%, bet automobiļu un motociklu vairumtirdzniecība, mazumtirdzniecība un remonts palielinājās par 11%.

Transporta nozarē pasažieru pārvadājumi palielinājušies par 7%, kravu pārvadājumi samazinājušies par 4%, uzglabāšanas un transporta palīgdarbības augušas par 7%, pasta un kurjeru darbības pieaugušas par 5%. Izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumi palielinājušies par 7%, tajā skaitā izmitināšanā – par 10%, ēdināšanā – par 5%.

Finanšu un apdrošināšanas darbību nozarē turpinās finanšu instrumentu tirdzniecības darījumu peļņas samazināšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!