Foto: LETA

Topošais dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" projekts dos impulsu arī nekustamā īpašuma tirgus attīstībai, piektdien konferencē "Baltic Real Estate Leaders Forum" sacīja AS "RB Rail" valdes priekšsēdētāja Baiba Rubesa

"Nozīmīga šī līnija būs biznesam, jo veidosies jaunas un ātras kravu piegādes ķēdes no Eiropas. Visas dzelzceļa līnijas garumā būs iespējams attīstīt jaunus loģistikas centrus, pilsētās staciju tuvumā var veidoties jauni lieli iepirkšanās centri un citi projekti," stāstīja Rubesa.

Viņa norādīja, ka arī mājokļu būvniecībā "Rail Baltica" var veicināt attīstību. "Piemēram, Pērnava pēc līnijas nodošanas ekspluatācijā būs stundas brauciena attālumā gan no Tallinas, gan Rīgas, arī līdz Panevēžai būs stundas brauciens gan no Rīgas, gan Kauņas. Iespējams, ka tas dos impulsu cilvēkiem iegādāties mājokli līdzšinējā perifērijā, piemēram, Pērnavā, bet strādāt Tallinā vai Rīgā," skaidroja Rubesa.

Kā piemēru Rubesa minēja Lielbritāniju, kur gar "Crossrail" dzelzceļa līniju ir pieaugušas nekustamo īpašumu cenas, tāpat apkārtnē ir radušies daudzi jauni biznesa projekti. Vēl kā piemēru Rubesa minēja Ēresunna tiltu starp Kopenhāgenu un Malmi, kas nojauca šķēršļus starp Zviedriju un Dāniju un tagad vairs nav būtiskas starpības, kurā no valstīm dzīvot vai strādāt.

"Arī "Rail Baltica" mērķis ir taustāmā veidā padarīt Baltijas valstis daudz tuvākas Eiropas centram, kā arī simboliski nojaukt robežas starp Baltijas valstīm, Poliju, pārējo Eiropu. Arvien ierastāk kļūs dzīvot vienā valstī, bet strādāt citā, vai, piemēram, rīdziniekiem vasarnīca Jūrmalā, vai vasarnīca Pērnavā būs vienlīdz ātri sasniedzamas," stāstīja Rubesa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!