Foto: F64

Uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) aicina Ekonomikas ministriju (EM) nekavējoties sākt obligātās iepirkumu komponentes (OIK) atbalsta saņēmēju kontroli un veikt nepieciešamās darbības, lai pārliecinātos par to godprātību, portālu "Delfi" informēja LTRK.

LTRK nosūtījusi vēstuli EM vēstuli, mudinot rīkoties aktīvi.

Tāpat LTRK aicina EM virzīt apstiprināšanai Ministru kabineta noteikumus, kas palīdzēs palielināt ministrijas kapacitāti un tiesības kontroles veikšanai. "Mēs vēlamies nolikt stingru rāmi, kad un kas tiks darīts, lai pēc iespējas ātrāk atrisinātu problēmu ar lielajiem elektrības rēķiniem," paudis LTRK prezidents Aigars Rostovskis.

LTRK norādīja, ka ir absolūti nepieņemami, ka miljoniem vērtu atbalstu saņem uzņēmumi, kur netiek veiktas atbilstošas pārbaudes gadiem ilgi, un tādēļ ir iespējami dažādi pārkāpumi. Lai arī daudzi no tiem norāda uz tiesiskās paļāvības principu, biedrība uzskata, ka arī kontrolēm jābūt atbilstošām, lai OIK maksātāji būtu pārliecināti, ka līdzekļi tiek izlietoti atbilstoši.

Tāpat LTRK uzsvēra, ka arī par sadali un pārvadi Latvijas iedzīvotāji un uzņēmēji maksā daudz vairāk nekā vidēji reģionā, tādēļ būtiski esot domāt arī par šīs sadaļas mazināšanu.

"Mēs mērķtiecīgi un neatlaidīgi visiem atbildīgajiem atgādināsim, ka esam nekonkurētspējīgi, ja jāmaksā tik lieli elektrības rēķini. Ņemot vērā, ka elektrība tiek pirkta biržā, tad tieši papildu sadaļas ir tās, kas ir nesamērīgi lielas, tostarp OIK," skaidrojis Rostovskis, "mēs gribam būt pārliecināti, ka atbalsta maksājumus saņem tikai tie, kuri patiešām ražo zaļo enerģiju un dara to 100% godīgi, jo visiem uzņēmējiem un sabiedrībai kopumā ir par to jāmaksā."

LTRK vērsusies pie saviem biedriem, lai padziļināti izpētītu arī izmaiņas, ko radījusi OIK diferencēšanas ieviešana. Biedrība skaidroja, ka ir būtiski veikt analīzi, lai saprastu jaunās sistēmas ietekmi uz elektrības rēķiniem, novēršot būtiskas kļūdas un meklējot risinājumus tiem, kuriem pēkšņi jāmaksā daudzkārt vairāk. LTRK arī pasūtīja juridisko pētījumu, lai saprastu, kā mazināt OIK apjomu. Tajā tika konstatēts, ka nekavējoties jāpalielina EM kapacitāti, nodrošinot kontroles kā juridiski, tā arī uzņēmumos uz vietas.

Jau ziņots, ka Latvijas lauksaimnieku janvāra elektroenerģijas rēķini saistībā ar izmaiņām OIK finansēšanas modelī ir par 40-60% augstāki nekā rēķini par decembri. Elektroenerģijas rēķinu summas pieaugums veidojies rēķina pozīcijā "jaudas obligātā iepirkuma komponente par ampēriem", kas ir maksājums par pieslēguma jaudu, kura nesezonas laikā netiek izmantota.

Jau vēstīts, ka no šā gada 1.janvāra mainīts OIK finansēšanas modelis, kas ļaus mazināt ražošanas uzņēmumu OIK maksājumus, būtiski palielinot to konkurētspēju, lai rūpniecības uzņēmumi savu darbību varētu attīstīt Latvijā. Jaunais OIK modelis mazinās izmaksas par patērēto elektroenerģiju arī vairākumam mājsaimniecību.

OIK finansēšanas modeļa maiņa no 2018.gada 1.janvāra ir viens no EM izstrādātajiem risinājumiem Rūpniecības atbalsta programmā, lai kāpinātu Latvijas rūpniecības nozares starptautisko konkurētspēju un samazinātu uzņēmumu ražošanas izmaksas. Rūpniecības atbalsta programmas stratēģiskais mērķis ir trīs gadu laikā kāpināt rūpniecības nozares apjomu par 30%, un tā ietver vairāku pasākumu kopumu vietējās rūpniecības un ražošanas uzņēmumu konkurētspējas celšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!