Foto: stock.xchng
Konkurences padomes (KP) uzlikto soda naudu par aizliegtu vienošanos maksājumu piemērošanā norēķinu kartēm samaksājušas septiņas bankas, pastāstīja KP priekšsēdētāja Ieva Jaunzeme.

Viņa informēja, ka no 22 bankām, kurām tika noteikta soda nauda par aizliegtu vienošanos maksājumu piemērošanā norēķinu kartēm, KP lēmumu Administratīvajā apgabaltiesā pārsūdzēja 14 bankas, bet astoņas bankas lēmumu nepārsūdzēja un no tām septiņas bankas uzliktās soda naudas ir samaksājušas.

Jaunzeme klāstīja, ka "GE Money Bank" ir samaksājusi tai uzlikto soda naudu 79 408 latu apmērā, "ABLV Bank" (iepriekš "Aizkraukles banka") – 15 491 latu, "UniCredit Bank" – 5435 latus, "Danske Bank" filiāle Latvijā – 2688 latus, "SMP Bank" – 2022 latus, "Reģionālā investīciju banka" – 1274 latus un "Latvijas Biznesa banka" – 728 latus.

Savukārt KP lēmumu nav pārsūdzējusi un soda naudu 500 latu apmērā nav samaksājusi "VEF banka", kurai Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) anulējusi licenci un bankai sākts likvidācijas process. Jaunzeme piebilda, ka KP ir pieteikusi kreditora prasījumu.

2011.gada sākumā KP atklāja aizliegtu vienošanos starp 22 bankām par komisijas maksas piemērošanu maksājuma karšu pieņemšanā. Konkurences uzraugi bankām piemēroja naudas sodu kopumā 5,495 miljonu latu apmērā.

KP secināja, ka bankas ilgstoši fiksējušas savstarpējās komisijas maksas par maksājumu karšu pieņemšanu, kas savukārt noteica zemāko līmeni tiem maksājumiem, kurus veica tirgotāji, kas savās tirdzniecības vietās pieņem maksājumu kartes. Tādējādi, pēc KP uzskata, ir deformēta konkurence, kā arī nodarīts kaitējums gan tirgotājiem, kas pieņem karšu maksājumus, gan patērētājiem. Aizliegtā vienošanās attiekusies uz komisijas maksām, ko bankas maksājušas par karšu norēķiniem, kā arī bankomātu pakalpojumiem. Aizliegtā vienošanās bijusi spēkā no 2002.gada 1.decembra līdz 2011.gada 7.janvārim, tomēr banku dalības ilgumi tajā bijuši atšķirīgi.

Tostarp lielākais naudas sods piemērots "Swedbank" – 2,83 miljoni latu – un bankai "Citadele" – 1,217 miljoni latu.

Mazāk par miljonu latu soda nauda noteikta "SEB bankai" – 558,7 tūkstoši latu, "Latvijas Krājbankai" – 259 tūkstoši latu, kā arī "DnB NORD Bankai" – 167,5 tūkstoši latu. "Nordea Bank Finland" Latvijas filiāle sodīta ar 158,4 tūkstošu latu naudas sodu, "Rietumu bankai" piemērots 103,9 tūkstošu latu sods, bet "GE Money Bank" – 79,4 tūkstoši latu.

"Latvijas Hipotēku un zemes bankai" soda nauda noteikta 55,6 tūkstoši latu, "Norvik bankai" – 25,2 tūkstoši latu, "ABLV Bank" – 15,5 tūkstoši latu, "PrivatBank" – 5,5 tūkstoši latu, "UniCredit Bank" – 5,4 tūkstoši latu. KP sodījusi "Danske Bank" filiāli Latvijā ar 2,7 tūkstošu latu sodu, un tāds pats sods piemērots "Baltic International Bank", "Trasta komercbankai" – 2,6 tūkstoši latu, bet "SMP Bank" – divi tūkstoši latu. "Baltikums Bank" soda nauda noteikta 1,4 tūkstoši latu, "Reģionālajai investīciju bankai" – 1,3 tūkstoši latu, "Latvijas Biznesa bankai" – 728 lati, bet "LTB Bank" un arī "VEF bankai" – katrai 500 latu.

Tāpat ziņots, ka Administratīvā apgabaltiesa pieņēmusi izskatīšanai un ierosinājusi administratīvās lietas kopumā pēc 14 banku pieteikumiem, kuros lūgts atcelt KP lēmumu par soda naudas noteikšanu saistībā ar aizliegtu vienošanos. "Swedbank" un "Latvijas Krājbanka" pieteikumus iesniegušas atsevišķi, savukārt pārējās 12 bankas – "Baltikums Bank", banka "Citadele", "Latvijas Hipotēku un zemes banka", "Rietumu banka", "Trasta komercbanka", "PrivatBank", "Nordea Bank Finland" Latvijas filiāle, "Baltic International Bank", "DnB NORD Banka", "LTB Bank", "SEB banka" un "Norvik banka" – vērsās tiesā ar kopīgu pieteikumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!