Foto: DELFI Aculiecinieks

Sēņotājiem un ogotājiem iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) būs jāmaksā tikai tad, ja to ienākumi gadā pārsniegs 2000 latu, paredz Saeimas deputātu ceturtdien otrajā un galīgajā lasījumā atbalstītie grozījumi IIN likumā.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas izstrādātie grozījumi paredz, ka turpmāk par ienākumiem zem 2000 latu nodokļi nebūs jāmaksā.

Patlaban IIN likums noteic, ka IIN no sēņošanas, ogošanas vai savvaļas ārstniecības augu un ziedu vākšanas ienākuma ietur izmaksas vietā, pirms nodokļa aprēķināšanas no izmaksājamās summas atskaitot izdevumus un piemērojot izdevumu normu 60% apmērā no izmaksājamās summas.

Saeimas komisija paskaidrojusi, ka arī šā salīdzinoši nelielā nodokļa ieturēšana naudas izmaksas vietā veicina, ka personas, kas lasa ogas vai sēnes, tās labprātāk nodod uzpircējiem, kuri nodokli neietur (piemēram, no kaimiņvalstīm iebraukuši uzpircēji, kuriem ar likumu nevar uzlikt nodokļa ieturēšanas pienākumu).

Tas ietekmējot Latvijas ogu pārstrādes uzņēmumu iespējas iepirkt vietējās izejvielas un atstāj nelabvēlīgu iespaidu uz šīs nozares uzņēmējdarbību, norāda komisija.

Vienlaicīgi likums noteic, ka fiziskā persona, kas saistīta ar meža un pļavu velšu vākšanu, var reģistrēties kā patentmaksas maksātājs. Taču, ņemot vērā, ka meža un pļavu veltes vāc mazturīgākais iedzīvotāju slānis un patentmaksas apmērs personām, kuras vāc mežu un pļavu veltes, ir 30 latu mēnesī, tad šādām personām ir neizdevīgi nodarboties ar meža un pļavu velšu vākšanu.

Likuma izmaiņu izstrādātāji arī aprēķinājuši, ka kopējie neiegūtie budžeta ieņēmumi saistībā ar ierosinātajām likumdošanas izmaiņām 2012.gadā un turpmākajos gados būs 44 tūkstoši latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!