Foto: F64
Dārgs īstermiņa aizņēmums tika pārfinansēts ar lētu ilgtermiņa aizņēmumu - tā Finanšu ministrija (FM) skaidro lēmumu pirms termiņa atmaksāt Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) aizdevumu par līdzekļiem, kas iegūti, emitējot valsts obligācijas starptautiskajos finanšu tirgos.

SVF nākamajos gados par aizdevumu procentos būtu jāsamaksā 18,3 miljoni latu. Procentu likme SVF aizdevumam pēc septembrī veiktās daļējās ātrākās atmaksas samazinājās no apmēram 2,8% uz 2%, kas joprojām uzskatāma par ļoti augstu procentu likmi aizdevumam ar atlikušo dzēšanas termiņu vidēji 1,5 gadi, jo finanšu tirgos resursus ar šādu atmaksas termiņu varētu piesaistīt ar likmi zem 1%, skaidroja FM Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis.

Tādēļ aizdevums tika pārfinansēts, turklāt ar ilgtermiņa aizņēmumu (obligācijām), lai novērstu tālāku pārfinansēšanas risku, ar ļoti zemu ilgtermiņa (septiņu gadu) likmi - 2,889% ASV dolāriem (pēc valūtas mijmaiņas darījuma efektīvā likme eiro ir 2,52%), kas ir būtiski zemāka par šā gada februārī emitēto eiroobligāciju likmi 5,375%, skaidro FM.

Ja tikko emitētiem vērtspapīriem tiktu noteikta 5,375% kupona likme, procentu izdevumi par šiem vērtspapīriem septiņos gados kopā būtu par apmēram 218 miljoniem ASV dolāru (118,8 miljoniem latu) lielāki, skaidro FM, norādot, ka šis ir ietaupījums, kas tika nodrošināts, izvēloties vērtspapīru emisijai piemērotāko brīdi.

"Faktiski dārgs īstermiņa aizņēmums tika pārfinansēts ar lētu ilgtermiņa aizņēmumu. Dārgs vai lēts - tas tiek mērīts pret pašreizējām tirgus likmēm attiecīgam termiņam," skaidro FM.

Jarockis papildināja, ka minētā darījuma rezultātā valsts ietaupa simtus miljonus latu vairāku gadu griezumā, kas netiks izlietoti procentu maksājumos, bet ko būs iespējams ieguldīt valsts izaugsmē.

Kā ziņots, Latvija vienojusies ar SVF par starptautiskajā aizdevuma programmā saņemtā aizņēmuma no SVF pirmstermiņa atmaksu šogad.

Savukārt pārējā starptautiskā aizņēmuma pirmstermiņa atmaksa netiek plānota.

Eiropas Komisijas aizdevuma pirmstermiņa atmaksa nav iespējama, jo aizdevums Latvijai tika nodrošināts no finanšu resursiem, kas piesaistīti Eiropas Savienībai, emitējot vērtspapīrus finanšu tirgos, un neietver pirmstermiņa atmaksas iespējas.

Savukārt Pasaules Bankas aizdevuma pirmstermiņa atmaksa būtu saistīta ar nesamērīgi lielām soda naudām, kā rezultātā šī aizdevuma atmaksa pirms termiņa ir finansiāli neizdevīga.

Eiropas Komisijai parāds jāsāk atmaksāt 2014.gadā, kad paredzēts Eiropas Komisijai atmaksāt 702,8 miljonus latu, 2015.gadā Eiropas Komisijai jāatdod 843,4 miljoni latu, 2019.gadā - 351,4 miljoni latu, bet 2025.gadā - 140,6 miljoni latu.

Savukārt Pasaules Bankai aizdevums 281,1 miljona latu apmērā jāatmaksā laikā no 2015.gada līdz 2020.gadam.

Starptautiskā aizdevuma programma ilga trīs gadus, kopumā Latvijai programmā bija pieejami 7,5 miljardi eiro (5,25 miljardi latu). Latvija no kopējā piešķirtā finansējuma apjoma izmantoja nedaudz vairāk nekā pusi - 4,5 miljardus eiro (3,16 miljardus latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!