Foto: LETA
Latvijas lielākajām bankām eiro ieviešana izmaksās vairākus miljonus latu, atzina banku pārstāvji.

"SEB bankas" prezidents Ainārs Ozols sacīja, ka eiro ieviešana ir viens no lielākajiem projektiem bankas vēsturē, jo tā skar 50 bankas sistēmas, no kurām 20 informācijas sistēmās tiek veikti būtiski labojumi un papildinājumi.

"Projekta kopējais budžets, rēķinot arī iekšējo resursu izmaksas, ["SEB bankai] ir nepilni pieci miljoni latu," norādīja Ozols.

Viņš piebilda, ka eiro ieviešanas projektā ir iesaistīti vairāk nekā 140 cilvēku. "Esam pat aprēķinājuši, lai veiktu visas nepieciešamās informācijas tehnoloģiju (IT) izmaiņas, ja pie projekta strādātu viens cilvēks, ir nepieciešami 38 cilvēkgadi, lai visas izmaiņas izstrādātu," klāstīja "SEB bankas" vadītājs.

Tāpat viņš pastāstīja ‒ lai vadītu eiro projektu, "SEB bankā" ir izveidoti 18 apakšprojekti, kuros sīki tiek plānots un vadīts izmaiņu process.

"Lai arī oficiālais apstiprinājums par eiro ieviešanu būs tikai jūlijā, jau no pagājušā gada septembra notiek intensīvs darbs, lai apzinātu visas sistēmas un procesus, kur līdz ar eiro ieviešanu nepieciešamas izmaiņas. Patlaban tiek finalizēti visi nepieciešamo izmaiņu pieprasījumi un definētas prioritātes izmaiņu veikšanai. Jau gada pirmajā pusē mums ir paredzēts pirmais tests pilnīgai sistēmu darbībai eiro režīmā, un mums ir paredzēti trīs mēģinājumi pirms eiro ieviešanas dienas, lai pārbaudītu sistēmu funkcionalitāti," informēja Ozols.

"Swedbank" Klientu apkalpošanas pārvaldes vadītājs, kā arī bankas valdes loceklis Ģirts Bērziņš teica, ka banka patlaban aprēķina izmaksas, kas tai gaidāmas saistībā ar eiro ieviešanu, un, ņemot vērā bankas apmērus, prognozēja, ka tās varētu būt rēķināmas miljonos. "Ņemot vērā mūsu organizācijas apmērus, var prognozēt, ka tās [izmaksas saistībā ar eiro ieviešanu] varētu būt rēķināmas miljonos – lielākoties kā iekšējo resursu noslodze, pamatā mūsu pašu IT, atbalsta un biznesa vienību laika izmaksas," viņš paskaidroja.

Vienlaikus Bērziņš atzina, ka Latvijā "Swedbank" izmaksas saistībā ar eiro ieviešanu prognozējamas mazākas nekā Igaunijā, jo Igaunijā jau eiro projektā tika uzbūvētas IT sistēmas, kas parametrizējamas gan Latvijai, gan Lietuvai. Gatavāka ir arī skaidrās naudas infrastruktūra, piemēram, monētu skaitāmās mašīnas jau ir iepirktas, atšķirībā no Igaunijas, kur tās pamatā parādījās ar eiro ieviešanu.

Pēc Bērziņa teiktā, visvairāk eiro ieviešana ietekmēs produktu jaunievedumus, proti, daudzi no tiem bankai būs jāatliek gan trūkstošu cilvēku dēļ, gan tāpēc, ka labu laiku pirms eiro ieviešanas tiek iesaldētas būtiskas izmaiņas IT sistēmās.

"Neskatoties uz vienreizējām izmaksām un papildu noslodzi, uz plānoto eiro ieviešanu skatāmies no ekonomikas ilgtermiņa ieguvumu viedokļa – kā uz Latvijas iespēju stiprināt attīstību," sacīja Bērziņš.

Bankas "Citadele" valdes loceklis Kaspars Cikmačs aģentūrai BNS norādīja, ka pašlaik banka sagaida, ka tai lielākās izmaksas, kas saistītas ar eiro ieviešanu, veidos IT, grāmatvedības un klientu apkalpošanas sistēmu, kā arī bankomātu un inkasācijas pakalpojumu sagatavošana pārejai uz eiro valūtu.

"Kopējās izmaksas būs lielas, taču precīzus skaitļus patlaban ir pāragri saukt. Jebkurā gadījumā banka "Citadele" ir gatava investēt nepieciešamos finanšu līdzekļus," uzsvēra Cikmačs.

Viņš minēja ‒ lai savlaicīgi sagatavotu bankas procesus un pakalpojumus iespējamai naudas pārejai, bankas "Citadele" komanda jau kopš pagājušā gada aktīvi strādā pie nepieciešamo informācijas sistēmu un procesu pielāgošanas jaunas valūtas ieviešanas nodrošināšanai.

"Līdz šim esam veikuši lielu analīzes darbu un strādājam pie IT pārveides, kas ietver programmēšanu un testēšanu. Piemēram, pašlaik jau testējam, kā eiro ieviešanas brīdī notiks automātiskā naudas konvertācija bankas kontos no latiem uz eiro. Jau patlaban ir skaidrs, ka iedzīvotājiem visērtākais veids pārejai uz eiro būs, laicīgi naudu iemaksājot bankas kontā, jo banka nodrošinās, ka eiro ieviešanas brīdī kontā vai depozītā esošie lati bez maksas automātiski tiks pārvērsti eiro pēc oficiālā kursa, un klientam ne par ko nebūs jāraizējas. Lai valūtas nomaiņa būtu maksimāli ērta, ieteicams jau laikus atbrīvoties no skaidrās naudas latiem, tos ieskaitot bankas kontā," pavēstīja Cikmačs.

Tāpat viņš teica, ka pašlaik banka aktīvi gatavo arī bankas "Citadele" sniegtos inkasācijas pakalpojumus eiro ieviešanai.

"Kopumā bankas sagatavošanās darbus plānojam un veicam tā, lai visas nepieciešamās sistēmas būtu gatavas eiro ieviešanas likumprojektā noteiktajos termiņos," piebilda Cikmačs.

"Nordea Bank Finland" ("Nordea") Latvijas filiāles sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Salmiņa informēja, ka bankā jau pašlaik notiek aktīvs sagatavošanās darbs eiro ieviešanai. "Esam pieaicinājuši arī kolēģus no Igaunijas, kas koordinēs eiro ieviešanas projektu Latvijā, daloties ar savu veiksmīgo pieredzi," viņa teica.

Salmiņa pastāstīja, ka pašlaik banka veic visus nepieciešamos sagatavošanās darbus – apzina iespējamos jautājumus, kas ir saistīti ar eiro ieviešanu praksē.

""Nordea" bankas sistēmas būs gatavas eiro ieviešanai tam paredzētajā laikā, ja šāds lēmums tiks pieņemts," uzsvēra Salmiņa.

Viņa sacīja, ka eiro ieviešanas dēļ izmaksas pamatā ir saistītas ar IT, produktu un iekšējo procesu pāreju uz eiro valūtu. Banka plāno arī darbinieku mācības, informācijas un pieredzes apkopošanu no "Nordea" kolēģiem citās valstīs.

Vienlaikus Salmiņa arī atzina ‒ tā kā banka patlaban vēl veic izpētes darbus, par konkrētām izmaksām saistībā ar eiro ieviešanu banka atturēsies informēt. "Bet mūsu pašreizējie aprēķini liecina, ka tās būs lielas bankas investīcijas," viņa minēja.

Jau vēstīts, ka Latvija plāno ieviest eiro no 2014.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!