Foto: DELFI
Šā gada pirmajos sešos mēnešos, salīdzinot ar aizvadītā gada atbilstošu periodu, gandrīz par vienu piekto daļu jeb 18% ir samazinājies kopējais klientu skaits nebanku kreditēšanas sektoram Latvijā, informē Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija. Tās apkopotie dati arī rāda, ka nozare pērn strādājusi ar 33 miljonu latu apgrozījumu un 13,2 miljonu latu peļņu.

Šā gada pirmajā pusgadā vismaz vienu reizi nebanku kreditēšanas pakalpojumus izmantojuši aptuveni 126 000 klientu. Savukārt nozares kopējais kredītportfelis šā gada 30.jūnijā bija 43 miljoni latu.

Vidējā summa, ko kredītņēmēji aizņēmās no nebanku kreditēšanas pakalpojumu sniedzējiem pārskata periodā, bija 130 lati. Pēc maksātspējas izvērtēšanas katram otrajam jeb 43% potenciālo klientu aizdevums tika atteikts. Analizējot datus par aizņemšanās laiku, lielākais vairums jeb 79% klientu nebanku kredītus ir ņēmuši laikā no plkst. 7 līdz 18.

"Īstenojot nozares pašregulācijas pasākumus, mēs, protams, paredzējām, ka tie ietekmēs kopējos darbības rezultātus, tomēr kritums, kas vērojams pirmajā pusgadā, pārsniedza mūsu prognozes. Vērtējot nozares tālāko attīstību, šobrīd prognozējam ilgstošu stabilizācijas periodu. Tirgus ir sasniedzis zināmu piesātinājumu un šobrīd nav racionāla pamatojuma būtiskām svārstībām, ja vien valsts, nosakot nesamērīgu regulējumu, apzināti neplāno izslēgt nebanku kreditētājus no finanšu tirgus Latvijā," uzsver Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas vadītāja Baiba Fromane.

Vienlaikus viņa gan norāda, ka pie šāda attīstības scenārija klientiem vairs nebūs pieejami aizdevumi par nelielām summām un uz īsiem termiņiem, kā rezultātā patērētājs būs spiests pārmaksāt par aizdevumu vai aizņemties nelegālajā tirgū.

Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas dati par 2012.gadu liecina, ka nebanku kreditēšanas sektors Latvijā strādājis ar 33 miljonu latu apgrozījumu, savukārt peļņa pārskata periodā nozarei bija 13,2 miljoni latu. Kopumā nebanku kredītdevēji pērn valsts budžetā nodokļos un nodevās samaksāja 4,5 miljonu latu.

Asociācijas apkopotajos datos nav iekļauta informācija par lombardiem, līzinga uzņēmumiem, kā arī uzņēmumiem, kas izsniedz kredītus pret nekustamā īpašuma ķīlu.

Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija pārstāv uzņēmumus, kuriem ir vairāk nekā 80% no kopējās nozares tirgus daļas.

Jau ziņots, ka pērnā gada laikā tā dēvētie nebanku kreditētāji patērētājiem izsnieguši aizdevumus par kopējo summu teju 247 miljonu latu apmērā, kamēr banku pērn izsniegto kredītu apjoms sasniedzis nepilnus 184,4 miljonus latu, atsaucoties uz Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) rīcībā esošo informāciju, norāda Ekonomikas ministrija. 

PTAC rīcībā esošie dati liecina, ka pērn noslēgti 1 800 850 kreditēšanas līgumu ar kādu no nebanku kredītu tirgus "spēlētājiem", kamēr bankas ar patērētājiem noslēgušas tikai 82 756 kreditēšanas līgumus.

Izmantojot tā dēvētos distances saziņas līdzekļus – internetu un mobilo tālruņu īsziņas – patērētājiem kopumā izsniegti kredīti par gandrīz 114,6 miljoniem latu. Patēriņa kredītos nebanku kreditētāji pērn iedzīvotājiem izsnieguši vēl 47,160 miljonus latu, bet līzingā, nomā un auto komercķīlu kredītos – vēl teju 46, 113 miljonus latu.

Aktīvi rosījušies arī lombardi, kas kredītos pret kustamas mantas ķīlām 2012.gada laikā izsnieguši kredītus par 29,105 miljoniem latu. Savukārt hipotekārajos kredītos nebanku sektors patērētājiem aizvadītājā gadā izsniedzis 10,007 miljonus latu.
Tikmēr bankas visaktīvāk izsniegušas hipotekāros kredītus – mājokļu iegādei, remontiem un rekonstrukcijām izsniegto kredītu kopējā summa ir 123,48 miljoni latu, bet patēriņa kredītos izsniegti 43,63 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!