Foto: LETA
Valdība otrdien slēgtajā sēdē, kas ilga teju līdz 21:00 vakarā, sāka vētīt ministriju pieteiktās jaunās budžeta prioritātes 2014. un turpmākajiem diviem gadiem.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) pēc garās sēdes žurnālistiem sacīja, ka, ņemot vērā prognozi par to, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts nākamgad pieaugs par 4,2 %, ir precizēta 2014.gada valsts budžeta "fiskālā telpa" jeb jaunajām budžeta prioritātēm pieejamā summa, kas būs 69 miljoni latu.

Savukārt ministrijas jaunām prioritātēm pieprasījušas jau nākamgad piešķirt 573 miljonus latu, bet turpmākajos gados - vēl vairāk.

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) raksturojot ministriju pieteikumus, tos sauc par "fenomenāliem" un atzīst, ka budžeta naudas dalīšanas process būs gana smags, taču divu mēnešu laikā 2014. gada valsts budžeta likums tiks sagatavots.

Jau tagad diskusijas par to, kādām jaunām politikas iniciatīvām piešķirt budžeta līdzekļus, esot gana spraigas - otrdien ministri par tām diskutējuši vairāk nekā četras stundas.

Vilks arī sola, ka turpmākajos gados jaunām prioritātēm tiks atvēlētas krietni lielākas summas - 127 miljoni latu 2015. gadā, bet 2016. gadā - pat vairāk nekā 330 miljoni latu.

Ierobežotās iespējas piešķirt līdzekļus jau nākamgad finanšu ministrs skaidro gan ar nepieciešamību pildīt jau uzņemtās saistības, gan ar plānoto nodokļu samazināšanu. Tiesa gan, neraugoties uz uzņēmēju organizāciju prasībām pildīt jau pērn apsolīto un iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi nākamgad samazināt par 2 procenpunktiem, Finanšu ministrijas pašreizējais piedāvājums paredz nodokļa likmi nākamgad samazināt tikai par 1 procentpunktu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!