Foto: LETA
Nākamnedēļ, 30.jūlijā, valdība aiz slēgtām durvīm sāks skatīt ar nākamā gada valsts budžetu saistītos jautājumus.

Ministru kabineta sēdē tiks skatīts Finanšu ministrijas (FM) ziņojums par vidēja termiņa makroekonomisko rādītāju prognozēm 2014., 2015. un 2016.gadam, ieņēmumu prognozēm un vispārējās valdības budžeta bilances prognozēm 2014.-2016.gadā.

Tiks spriests par valsts budžeta jaunās politikas iniciatīvu 2014., 2015. un 2016.gadam, ņemot vērā apstiprināto valsts pamatbudžeta un valsts speciālā budžeta bāzi.

Kā ziņots, FM sadarbībā ar Pārresoru koordinācijas centru apkopojusi visu nozaru ministriju jaunās politikas iniciatīvas nākamajam gadam, secinot, ka kopējā pieprasījuma summa ir virs 550 miljoniem latu. Indikatīvas fiskālas iespējas, ko varētu papildus piešķirt nozaru ministriju tēriņiem, ir 50 miljoni latu, aģentūru LETA iepriekš informēja FM.

Nozaru ministriju pieprasījums par papildu finansējumu desmit reizes pārsniedz fiskālās iespējas, tāpēc FM aicina ministrijas rūpīgi un plaši izskaidrot Latvijas iedzīvotājiem papildu līdzekļu pieprasīšanu jaunajām politikas iniciatīvām 2014.gadā. Lēmumu par pieejamā finansējuma sadalījumu starp nozaru ministrijām nākamajam gadam valdība pieņems koleģiāli, uzsver FM.

Valsts budžeta sagatavošanas kontekstā FM norāda, ka pašlaik Latvijas iedzīvotāju vidū ir vērojama ienākumu nevienlīdzība, tāpēc valdības prioritātei būtu jābūt steidzami to samazināt. Izstrādājot 2014.gada budžetu un ņemot vērā valsts budžeta fiskālās iespējas, no nākamā gada FM piedāvā īstenot trīs ienākumu nevienlīdzību mazinošus pasākumus - minimālās algas palielināšanu, neapliekamā minimuma diferencēšanu un atvieglojumu par apgādībā esošām personām paaugstināšanu.

Nākamā gada budžeta projektu, vidēja termiņa budžeta ietvara 2014.-2016.gadam likumprojektu un budžeta likumprojektu paketi Saeimā plānots iesniegt 27.septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!