Foto: LETA
Valda Dombrovska (V) valdību veidojošās partijas – ”Vienotība”, Nacionālā apvienība (NA) un Reformu partija (RP) pirmdien, 26. augustā koalīcijas padomes sēdē pamatā vienojušās par to, kā nākamgad starp dažādām ministrijām tiks sadalīti valsts budžetā pieejamie līdzekļi.

Saskaņā ar Finanšu ministrijas svaigākajiem aprēķiniem, dažādiem pasākumiem nākamgad papildus ir iespējams piešķirt 88,7 miljonus latu.

"Esam tuvu tam, lai panāktu vienošanos par nākamā gada budžetu. Rīt mums vajadzētu vienoties par ministriju jaunajām politikas iniciatīvām," pēc gandrīz trīs stundas ilgušās koalīcijas padomes sēdes sacīja premjers Dombrovskis.

Koalīcijas partneri pamatā ir apmierināti ar Finanšu ministrijas piedāvāto 2014. gadā papildus pieejamo līdzekļu sadalījumu, taču vēl turpinās diskusijas par to, cik lieli līdzekļi atvēlami Kultūras, kā arī Izglītības un zinātnes ministrijām.

Atsevišķa diskusija vēl paredzama par dzimstības veicināšanas pasākumu paketi, jo patlaban koalīcijas partneru starpā nav vienprātības nedz par tai atvēlamo līdzekļu apjomu nedz par to, kuri pasākumi tad uzskatāmi par efektīvākajiem dzimstības veicinātājiem. Kopumā šo pasākumu iedzīvināšanai nepieciešams no 9 miljoniem latu līdz pat 18 miljoniem latu.

Dombrovskis pieļauj, ka pēc tam, kad koalīcijas partijas būs vienojušās par to, kā tad veicināt dzimstību, šim nolūkam vajadzīgais budžeta finansējums varētu tikt rasts, veicot "horizontālas budžeta pārdales", proti, atbalstīto pasākumu finansēšanai nepieciešamā nauda tiks "pārdalīta" no citām budžeta programmām.

Atbilstoši par budžeta sagatavošanu atbildīgās ministrijas ierosinājumam, vislielāko papildu piešķīrumu aptuveni 25,4 miljonus latu ir plānots piešķirt Satiksmes ministrijai, kam šī nauda nepieciešama, lai segtu pasažieru pārvadātāju zaudējumus un īstenotu Autoceļu sakārtošanas programmu 2014.-2020. gadam.

Veselības ministrijai 2014. gada budžetā rosināts papildus piešķirt 22,8 miljonus latu, kas paredzēti mediķu algu paaugstināšanai, kompensējamo medikamentu apmaksai un rindu mazināšanai uz veselības aprūpes pakalpojumiem.

Aizsardzības ministrijai piedāvāts atvēlēt papildu finansējumu 9,8 miljonu latu apmērā, bet Kultūras ministrijai Finanšu ministrija piedāvā 2014. gada valsts budžetā papildus piešķirt 9,6 miljonus latu, Izglītības un zinātnes ministrijai - 8,8 miljonus latu, bet Labklājības ministrijai - 6,4 miljonus latu.

NA pārstāvošais Imants Parādnieks atzīst, ka Kultūras ministrija, kas sākotnēji prasījusi 2014. gadā tai piešķirt papildu finansējumu 40 miljonu latu apmērā, patlaban par "minimālo programmu" izvirzījusi 12 miljonu latu "izkarošanu".

Savukārt RP priekšsēdētājs Edmunds Demiters vairās atklāt, cik lieli līdzekļi tad īsti pieprasīti Izglītības un zinātnes ministrijas vajadzībām,

Iekšlietu ministrija, kuras galvenā prioritāte nākamgad ir atlīdzības palielināšana tās dienestos strādājošajiem, kā arī speciālo transportlīdzekļu iegāde Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam, plānots piešķirt papildu finansējumu 5 miljonu latu apmērā.

Uz 3,4 miljonus latu lielu papildu finansējuma piešķīrumu nākamgad var cerēt Ārlietu ministrija, kurai lielākie līdzekļi nepieciešami, lai atvērtu vēstniecību Indijā. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai nākamgad varētu tikt atvēlēts papildu finansējums 2,9 miljonu latu apmērā, bet Zemkopības ministrijas jaunajām politikas iniciatīvām rosināts atvēlēt 2,2 miljonus latu. Vēl 1,99 miljoni latu varētu tikt piešķirti kā papildu finansējums Tieslietu ministrijas prioritāšu ieviešanai.

Citām nozarēm plānotie papildu piešķīrumi ir mazāki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!