Foto: AFP/Scanpix
Latviešu filmas "Sapņu komanda 1935" stāsts ir līdzīgs tam, kā Latvija pārvarēja krīzi un ir ceļā uz pievienošanos eirozonai, 12.septembrī Lielajā Ģildē notiekošajā "Latvijas eiro konferencē", norādīja Eiropas Centrālās bankas (ECB) prezidents Mario Dragi.

"Tas kā Latvija 1935.gadā izcīnīja zelta medaļas (basketbolā) ir līdzīgs stāsts tam kā Latvija no 2008.gada ir cīnījusies ar krīzi un uzvarējusi to. Toreiz, tāpat kā mūsdienās, Latvijai bija jāpārvar vairākas smagas problēmas," minēja Dragi.

"Ir saprotami, ka šobrīd daudz valsts iedzīvotājiem ir bažas, vai ir īstais laiks pievienoties eirozonai, taču es cilvēkus vēlos iedrošināt, un teikt, ka Latvijai būs iespēja mācīties no eirozonas valstīm, kuras kopēji strādā jau kopš 1999.gada," turpināja ECB prezidents.

Dragi arī norādīja, ka "kopš pievienošanās eirozonai, Latvijas valūta vairs nebūs pievienota kādai citai valūtai, kas atvieglos monetārās politikas pārvaldību. Latvijai būs sava centrālā banka, kuras galva pārstāvēs valsti kopējā eirozonas valstu lēmumu pieņemšanā".

"Šeit valsts iestādes apzinās būtiskos izaicinājumus saistībā ar konverģences saglabāšanu. Pie tiem, pirmkārt, pieder izvairīšanās no jauna krasa ekonomikas kāpuma un krituma cikla Latvijā pēc eiro ieviešanas. Valsts iestādēm jāturpina īstenot stabilu fiskālo politiku un jānodrošina, lai darbaspēka izmaksu norises arī turpmāk attīstītu konkurētspēju," norādīja Dragi.

Dragi ceturtdien teica runu Lielajā Ģildē Latvijas Bankas (LB), Eiropas Centrālās bankas (ECB), Eiropas Komisijas (EK) un Finanšu ministrijas kopīgi organizētajā Latvijas eiro konferencē, uz kuru ieradušies vairāki starptautiski pazīstami politikas pētnieki, Latvijas valdības un Latvijas bankas vadība, kā arī EK viceprezidents Oli Rēns.

"2014. gada 1. janvārī Latvija kļūs par eiro zonas 18. dalībvalsti. Tādējādi, uzmanības lokā arvien vairāk ienākot Eiropas perspektīvai un palielinoties ietekmei Eiropas politikas ietvara veidošanā, augs arī līdzatbildība par vienoto politiku. Atzīmējot šo virzību un eiro zonas ekonomiskajā pārvaldībā sasniegto, kā arī lai izvērtētu turpmākos sarežģītos uzdevumus un to labākos risinājumus tiek rīkota konfrence", Latvijas eiro konferences organizēšanu skaidro LB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!