Foto: LETA

Līdz ceturtdienai Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem jāizvirza kandidāti uz Latvijas Bankas prezidenta amatu, un pašlaik vienīgais pretendēts ir pašreizējais bankas vadītājs Ilmārs Rimšēvičs, kurš šajā krēslā ir jau kopš 2001.gada.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) trešdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" atzina, ka pagaidām vienīgais izskanējušais kandidāts uz Latvijas Bankas prezidenta amatu ir Rimšēvičs un alternatīvu kandidātu nav.

Premjers arī pozitīvi vērtēja Rimšēviča līdzšinējo darbību bankas vadītāja amatā, īpaši krīzes laikā, nodrošinot lata stabilitāti un stimulējot ekonomiku ar bankai pieejamiem monetārās politikas instrumentiem. "Pietiekami labs darbs padarīts," sacīja premjers.

Dombrovskis arī norādīja, ka nākamajam bankas vadītajam galvenais izaicinājums būs eiro ieviešana un veiksmīgā bankas iekļaušanās eirozonas sistēmā.

Jau ziņots, ka Rimšēvičs jau septembra vidū paudis gatavību vadīt banku vēl vienu termiņu. Rimšēviča pilnvaras beidzas decembrī.

Saskaņā ar likumu centrālās bankas prezidentu pēc ne mazāk kā desmit deputātu ierosinājuma amatā ievēlē Saeima, un viņa pilnvaru laiks ir seši gadi.

Pirmo reizi Rimšēvičs Latvijas Bankas prezidenta amatā tika ievēlēts 2001.gada 20.decembrī. Atkārtoti centrālās bankas prezidenta amatā viņu ievēlēja 2007.gada novembrī uz sešu gadu periodu, kas sākās 2007.gada 21.decembrī.

Pirms ievēlēšanas Latvijas Bankas prezidenta amatā Rimšēvičs bija centrālās bankas prezidenta vietnieks. Latvijas Bankas prezidenta vietnieka amatā Rimšēvičs tika apstiprināts 1992.gada jūlijā, atkārtoti viņu šajā amatā parlaments ievēlēja 1998.gada februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!