Foto: LETA
Visā Latvijā 1135 reģionālajos starppilsētu un pilsētu autobusu maršrutos un 35 Latvijas autoostās tiks izvietota informācija par pāreju no latiem uz eiro.

Informācija dienā būs pieejama gandrīz 5000 autobusu reisos, kur dienā vidēji tiek pārvadāti 85 000 cilvēku, žurnālistus informēja Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas izpilddirektors Imants Zālītis.

Viņa ieskatā, sabiedriskie autobusi ir labs risinājums iedzīvotāju sasniegšanai, jo sabiedriskais transports Latvijā ir ļoti populārs - Eiropas Savienībā Latvija ir 2.vietā aiz Čehijas sabiedriskā transporta lietošanas ziņā.

Zālītis aicināja iedzīvotājus atvieglot autobusu vadītāju darbu nākamā gada pirmajās divās nedēļās, kad apgrozībā būs lati un eiro.

Iedzīvotāji autobusu vadītāju darbu var atvieglot, pēc iespējas iegādājoties biļetes nevis pie vadītāja, bet autoostā vai internetā. Savukārt iedzīvotāji, kas pirks biļetes pie vadītāja, aicināti maksāt ar precīzu naudu. Latu un eiro paralēlās apgrozības periodā iedzīvotāji, kas autobusa vadītājam par transporta biļetēm maksās latos, arī atlikumu varēs saņemt latos. Savukārt tie, kas maksās eiro, arī atlikumu saņems eiro. Pērkot biļeti autoostā, maksāt varēs latos vai eiro, bet atlikumu varēs saņemt eiro.

Savukārt Autotransporta direkcijā uzsver, ka autobusu vadītāju primārais pienākums ir rūpēties par drošu pasažieru pārvadāšanu, tādējādi tie neskaidrību gadījumā nevarēs iesaistīties garās diskusijās ar pasažieriem. Ja pasažieriem latu un eiro paralēlās aprites periodā būs kādas neskaidrības, iedzīvotāji tiek aicināti šos konfliktus risināt nevis ar autobusa vadītāju, bet vērsties pie pārvadātāja vai Autotransporta direkcijā.

Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis žurnālistiem uzsvēra, ka saskaņā ar aptaujām iedzīvotāji vēl nav gatavi pārejai uz eiro, puse iedzīvotāju tikai decembrī domās par monētu apmaiņu, daudzi vēl nav padomājuši, ka jāaprunājas ar gados vecākiem radiniekiem par valūtas maiņu. Daļa iedzīvotāju nav noskaidrojuši, vai viņu maksājumu kartēm decembrī nebeidzas termiņš.

Bičevskis uzsvēra, ka no 10.decembra iedzīvotāji bankās varēs sākt iegādāties eiro sākumkomplektus, un tas nozīmē, ka jau no šī datuma banku filiālēs gaidāmas lielākas rindas. Bičevskis aicināja visus padomāt, kā laikā no 10.decembra līdz janvāra vidum pavadīt bankā pēc iespējas mazāk laika un kā samazināt skaidras naudas apriti.

Pētījumu centra SKDS veikta aptauja liecina, ka 76% iedzīvotāju nav gatavi stāvēt rindās eiro ieviešanas laikā, bet 28% ir potenciālie garo rindu veidotāji, jo nejūtas sagatavoti valūtas maiņai. Banku eksperti skaidro, ka Igaunijā rindās tika pavadītas apmēram četras stundas, bet Latvijā ir divreiz lielāka skaidrās naudas aprite un rindā gaidīšanas laiks paredzams divreiz ilgāks. Ikvienam ir vēl nepilnas divas nedēļas laika, lai sagatavotos ērtai un drošai eiro ieviešanai - vēlāk arī banku filiālēs prognozējamas garas rindas, informē Komercbanku asociācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!