Foto: LETA
Arī šogad pelnošāko banku topa augšgalā ir "Swedbank", "Rietumu banka" un "ABLV Bank", liecina Latvijas Komercbanku asociācijas publicētā informācija par Latvijas banku sektora peļņu un zaudējumiem šogad pirmajā ceturksnī.

Pirmajā ceturksnī "Swedbank" peļņa bija 29,369 miljoni eiro, "Rietumu bankas" peļņa - 18,543 miljoni eiro, "ABLV Bank" peļņa - 16,571 miljons eiro.

Ceturtajā vietā pelnošāko banku topā pirmā ceturkšņa beigās ierindojās "SEB banka" - 9,423 miljoni eiro, piektajā vietā bija banka "Citadele" - 5,687 miljoni eiro. Tālāk seko "DNB banka" - 3,797 miljonu eiro peļņa pirmajā ceturksnī, "Baltikums Bank" - 2,436 miljonu eiro peļņa un "Meridian Trade Bank", ko iepriekš sauca "SMP Bank" un kuras peļņa šogad pirmajā ceturksnī bija 1,814 miljoni eiro.

Ar zaudējumiem pirmajā ceturksnī strādāja četras bankas. "Nordea" bankas Latvijas filiālei bija 39,906 miljonu eiro zaudējumi, "Danske Bank" filiālei Latvijā - 7,349 miljonu eiro zaudējumi, "Bank M2M Europe" - 653 100 eiro zaudējumi un "Eesti Krediidipank" Latvijas filiāle - 214 500 eiro zaudējumi.

"Nordea" banka iepriekš informēja, ka "Nordea" bankas Latvijas filiāle pirmo ceturksni noslēgusi ar operacionāliem zaudējumiem 15,8 miljonu eiro apmērā. Zaudējumi izveidojušies, jo banka turpināja kredītportfeļa nodrošinājuma pārvērtēšanu, izveidojot uzkrājumus 23,7 miljonu eiro apmērā, kā arī pārvērtēja savu meitasuzņēmumu ieguldījumus.

Atšķirība starp Komercbanku asociācijas un "Nordea" bankas iepriekš publiskotajiem datiem skaidrojama ar dažādām uzskaites sistēmām.

"Nordea" bankas Latvijā sabiedrisko attiecību speciāliste Signe Lonerte skaidroja, ka iepriekš peļņas un zaudējumu aprēķinā izmantoti finanšu grāmatvedības dati, ko reizi ceturksnī publicē Latvijas Komercbanku asociācija, taču no 2013.gada beigām "Nordea" peļņas un zaudējumu aprēķinā izmantoti vadības grāmatvedības dati, ievērojot vienotas "Nordea" grupas finanšu rezultātu publicēšanas vadlīnijas. Vadības grāmatvedības datos tiek ņemtas vērā dažādas ieņēmumu un izdevumu pārdalīšanas, kuras finanšu grāmatvedības rezultātā tiek atspoguļotas saskaņā ar likumdošanas prasībām, savukārt vadības grāmatvedības datu atspoguļojumā kopā ar finanšu datu "juridisko" atspoguļojumu papildus tiek vērtētas arī tādas bankas operacionālās darbības nianses kā klientu vadības atbildība, finanšu resursu pārvaldīšana un operacionālo izdevumu piederība, kas ļauj bankas vadībai izvērtēt katra reģiona, katra segmenta un katras filiāles darbības efektivitāti.

Latvijas Komercbanku asociācijas preses sekretāre Baiba Melnace apliecināja, ka Komercbanku asociācija apkopo banku iesniegtos datus no finanšu grāmatvedības uzskaites sistēmas un šie dati ir publiski pieejami arī banku ceturkšņa pārskatos, kas tiek sagatavoti un publicēti atbilstoši Finanšu un kapitāla tirgus komisijas prasībām.

Komercbanku asociācijas apkopotā informācija par 21 Latvijā strādājošo banku rāda, ka banku sektora peļņa pirmajā ceturksnī bija 42,946 miljoni eiro, kas ir 32,3% mazāk nekā pērn pirmā ceturkšņa beigās. Dati nav pieejami par "Pohjola Bank" filiāli Latvijā, "Skandinaviska Enskilda Banken" Rīgas filiāli un "Svenska Handelsbanken AB" Latvijas filiāli.

Jau ziņots, ka pērn pelnošākās Latvijā strādājošās bankas bija "Swedbank", "Rietumu banka" un "ABLV Bank".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!