Foto: LETA

"Es gribu, lai AS "Citadele banka" ("Citadele") investors - ASV investīciju fonds "Ripplewood Holdings" - piekrīt atklāt "Citadeles" iegādes cenu, pārējo investoru vārdus un bankas iegādes nosacījumus, lai sabiedrībai būtu skaidrs bankas iegādes process," otrdien pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja premjerministre Laimdota Straujuma (V).

Ministru prezidente uzsvēra, ka patlaban notiek bankas iegādes līguma saskaņošana. "Līgums ir uz 70 lapām, līdz ar to process nevirzās tik raiti. Juristi sacenšas veiklībā," piebilda Straujuma un atzina, ka viņa vēlējās, lai līguma saskaņošana tiktu skatīta jau šīsdienas valdības sēdē, tomēr, iespējams, tas tiks darīts vien nākamajā valdības sēdē.

Straujuma atgādināja, ka "Citadeles" pārdošanas procesā bija svarīgi trīs kritēriji - cena, investora reputācija un biznesa plāns. "Ripplewood Holdings" savā biznesa plānā norādījis, ka tas vismaz piecus gadus darbosies Latvijā, kreditēs mazos un vidējos uzņēmumus un kļūs par Baltijā spēcīgāko banku. Turpretī otra potenciālā "Citadeles" investora piedāvājums valdību neesot apmierinājis.

"Savukārt Latvijai ir svarīgi, ka investīcijas ienāk no pasaules līmeņa investoriem, kuri dod signālu arī citiem investoriem, ka Latvijā ir stabila biznesa vide un šeit var investēt," teica premjerministre.

Jau ziņots, ka banka "Citadele" ASV investīciju fondam "Ripplewood Holdings" tiks pārdota dārgāk, nekā sākumā to novērtēja "Prudentia", intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" teica Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Viņa neatklāja summu, par kādu pārdota banka, vien norādīja, ka sākotnēji "Prudentia" novērtējums bijis 64 miljoni eiro. Summa, par kuru "Citadele" tiks pārdota, esot lielāka.

Pašlaik Latvijas valsts īpašumā ir 75% mīnus viena bankas "Citadele" akcija, savukārt 25% un viena akcija pieder ERAB.

Latvijas valdība akceptējusi ASV fonda "Ripplewood Holdings" izteikto bankas "Citadele" iegādes piedāvājumu. Tas paredz, ka "Ripplewood Holdings" iegādāsies 25% bankas "Citadele" akciju, 50% iegūs patlaban publiski nenosaukti investori, bet 25% kapitāldaļu savā īpašumā saglabās ERAB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!