Foto: LETA
Partija "No sirds Latvijai" aicina Valsts prezidentu Andri Bērziņu sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi saistībā ar bankas "Citadele" pārdošanas procesu.

Partijas vadītājas Ingunas Sudrabas vēstulē prezidentam norādīts, ka nepieciešams sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi, kurā "deputātiem būtu iespēja iepazīties ar visu informāciju, lai varētu pieņemt izsvērtu un atbildīgu lēmumu, nepieļaujot procesu, kurā banka, iespējams, tiek pārdota par valstij neizdevīgu cenu un kurā to iegādājas nevis investors, bet gan starpnieks".

Vēstulē arī uzsvērts, ka plašsaziņas līdzekļos publicētajos pārdošanas dokumentos minētā cena - 74 miljoni eiro - ir "smieklīga un pārdošana par šādu cenu būtu noziedzīga".

"No sirds Latvijai" norāda, ka tai nav iespēju, kā ietekmēt un padarīt iespējami atklātu šo jautājumu, bet tas ir prezidenta spēkos.

"Pašlaik notiekošais bankas pārdošanas process, kas ir plašākai sabiedrībai nesaprotams, necaurskatāms, slēpts no sabiedrības, turklāt nedod pat skaidrību, par kādu cenu valdība ir gatava pārdot veiksmīgu, pelnošu banku, kurā ieguldīti ievērojami Latvijas valsts nodokļu maksātāju līdzekļi, gluži pamatoti ir radījis neizpratni un sašutumu sabiedrībā. Turpmākā nerēķināšanās ar sabiedrības interesēm un viedokli tai tik būtiskā jautājumā var destabilizēt iekšpolitisko situāciju un radīt tālejošas nelabvēlīgas sekas," teikts "No sirds Latvijai" vēstulē.

Jau ziņots, arī valdības opozīcija veic vairākas aktivitātes, kas saistītas ar "Citadeles" pārdošanas procesu. "Saskaņas centrs" (SC) aicināja deputātus parakstīties par Saeimas ārkārtas sēdes sasaukšanu, lai apturētu bankas "Citadele" "slepeno pārdošanu". Tomēr SC vēl nav izdevies savākt 34 deputātu parakstus, kas nepieciešami sēdes sasaukšanai.

Tāpat šonedēļ, 28.septembrī, Doma laukumā opozīcija rīkos protesta akciju pret bankas pārdošanu. "Saskaņas" pārstāvji arī rosināja parakstu vākšanu portālā "manabalss.lv", lai panāktu bankas "Citadele" akciju pārdošanas pārtraukšanu.

Savukārt SC deputāts Andrejs Elksniņš ir vērsies Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu sākt kriminālprocesu un pārbaudīt bankas "Citadele" pārdošanas darījumu, kā arī saukt pie kriminālatbildības vainīgās personas. Tāpat Elksniņš arī vērsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) ar lūgumu pārbaudīt darījumu. KNAB veiks pārbaudi saistībā ar "Citadeles" pārdošanas darījumu.

Jau ziņots, ka valdība 16.septembrī pēc vairāku stundu lemšanas akceptēja ASV fonda "Ripplewood Holdings" izteikto "Citadeles" iegādes piedāvājumu. Šo darījumu atbalsta arī otrs "Citadeles" dalībnieks - Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB), kas arī pēc darījuma ar "Ripplewood Holdings" "Citadelē" saglabās 25% bankas akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!