Foto: DELFI

ASV investīciju fonds "Ripplewood Holdings" ir pārāk liels un pieredzējis uzņēmums, lai riskētu ar savu reputāciju necaurspīdīgā darījumā, tomēr Latvijas valdība varēja "Citadeles" pārdošanu komunicēt veiksmīgāk, par šīs kredītiestādes iespējamo nonākšanu Ministru kabineta izvēlētā pircēja – "Ripplewood Holdings" – rokās intervijā Laikrakstam "Dienas Bizness" stāsta uzņēmējs un investors Džerijs Virts.

Viņš apgalvo, ka "pēc viņa reputācijas Amerikas investoru un baņķieru vidē" zina ASV kompānijas vadītāju Timu Kolinsu es zinu. Virts uzsver, ka gadu gaitā šis uzņēmējs veicis ar "Citadeli" salīdzināmus investīciju darījumus, bet daudz lielākā mērogā. Tiesa gan, viņš neko nezinot par šim darījumam "Ripplewood" piesaistītajiem investoriem. Virts gan vairākkārt intervijā atkārto, ka, iesaistoties necaurspīdīgā darījumā, ASV uzņēmumam pastāvētu milzīgs reputācijas risks.

"Ir arī jāatzīst dažus skeptiķu argumentus – piemēram, Citadeles pārdošanas darījums tiešām ir visai slepens, tiešām nav skaidrības arī par summu, kas par šo banku tiek maksāta. Un šī summa, par kuru mēs neoficiāli dzirdam – varbūt 74 miljoni eiro, tiešām nešķiet gana liela, salīdzinot ar to summu, ko valsts no nodokļu maksātāju naudas ir ieguldījusi visā "Parex bankas" glābšanas un restrukturēšanas pasākumā," atzīsts Virts.

Viņš gan arī norāda, ka pašlaik tiek pārdota "Citadele", kas ir tikai viena daļa no sadalītās "Parex". Tādēļ šīs bankas tirgus cena nav saistāma ar visu summu, ko valsts tajā ieguldījusi.

"Es teiktu, ka zināt, kas ir investors un kādi ir viņa plāni, ir svarīgāk par cenu," uzskata Virts.

Viņš prognozē, ka darījums arī nav īstermiņa investīcija un ka "Ripplewood" Latvijas banku nepārdos, piemēram, pēc gada.

"Vienīgais, kas tiešām varēja tikt izdarīts labāk, ir komunikācija. Valdība tiešām varēja pasteigties visam šim stāstam pa priekšu un pārliecināties, ka visiem viss ir skaidrs un ka nav vietas baumām par šo procesu un tā iznākumu," norāda uzņēmējs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!