Foto: morgueFile
Valdība otrdien apstiprināja 2016.gada budžeta sagatavošanas grafiku, kas paredz, ka darbs pie tā tiks uzsākts šā gada martā.

Saeimā nākamā gada budžeta projektu un vidēja termiņa budžeta ietvaru plānots iesniegt šā gada 30.septembrī, liecina Finanšu ministrijas (FM) sagatavotais grafiks.

Finanšu ministrs Jānis Reirs (V) norādīja, ka 2015.gada budžets, kā jau vēlēšanu gadā, tika pieņemts saspringtos termiņos. Sagatavojot 2016.gada budžetu, tiek solīts "pieturēties" pie līdzsvarota grafika, lai savlaicīgi uzsāktu sarunas ar sociālajiem partneriem.

Vienlaikus Reirs atzīst, ka ārējo faktoru ietekmes dēļ nākamā gada budžets jāizstrādā īpaši piesardzīgi. "Ņemot vērā esošo pieredzi, īpaši gribu aicināt ministrijas un citas centrālās valsts pārvaldes iestādes rūpīgi pārdomāt savus budžeta pieprasījumus nākamajam gadam. Nav pieļaujams, ka vien pāris mēnešus pēc budžeta apstiprināšanas saņemam pieprasījumus par dažāda veida papildu finansējuma nepieciešamību," viņš saka.

Saskaņā ar apstiprināto grafiku 17.martā valdība plāno skatīt informāciju par valsts pamatbudžeta un valsts speciālā budžeta bāzēm 2016., 2017. un 2018.gadam, bet 27. martā beigās FM ar Latvijas Pašvaldību savienību jāvienojas par iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi nākamajiem trim gadiem.

Aprīlī valdība apstiprinās Latvijas Stabilitātes programmu 2015. - 2018.gadam, kur iekļautas makroekonomisko rādītāju prognozes 2016., 2017. un 2018.gadam, vidēja termiņa vispārējās valdības budžeta mērķi un fiskālās politikas prioritātes, bet jaunās politikas iniciatīvas ministrijām FM jāiesniedz līdz 1.jūnijam.

4.augustā valdība skatīs ziņojumu par makroekonomisko rādītāju un ieņēmumu prognozēm 2016. - 2018.gadā, un tad arī paredzēts sākt diskusijas par jaunajām politikas iniciatīvām vai optimizācijas pasākumiem.

Budžetu pavadošos likumprojektus valdība varētu skatīt trīs sēdēs - 25.augustā, 1.septembrī un 8.septembrī, savukārt Ministru kabineta un Latvijas Pašvaldību savienības vienošanās un domstarpību protokola projektu plānots izskatīt 21.septembrī.

Vidēja termiņa budžeta ietvaru 2016., 2017. un 2018.gadam, nākamā gada budžeta projektu un Vispārējās valdības budžeta plānu valdībā plānots apstiprināt 29.septembrī, bet 30.septembrī budžets tiks iesniegts Saeimā.

Jau vēstīts, ka šā gada budžeta deficīts paredzēts 1% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet turpmākajos gados to plānots samazināt - 2016.gadā līdz 0,9% no IKP, bet 2017.gadā līdz 0,8% no IKP.

2015.gada budžets veidots, prognozējot, ka IKP pieaugs par 2,8%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!