Foto: Shutterstock

AS "Swedbank" un Latvijas Attīstības finanšu institūcijas "ALTUM" sadarbības programmā, kas paredz finansējuma piešķiršanu ar valsts galvojumu ģimenēm ar bērniem, banka ir apstiprinājusi jau vairāk nekā 200 aizdevumus, portālu "Delfi" informēja "Swedbank" ārējās komunikācijas vadītāja Vineta Savicka.

Lielākā daļa ģimeņu jau ir parakstījusi arī aizdevuma līgumus un saņēmusi finansējumu un šobrīd katrs piektais aizdevums "Swedbank" tiekot izsniegts tieši mājokļa iegādei ar valsts galvojumu.

60% iegādāto īpašumu, atbalsta programmas ietvaros, ir Rīgā un tai piegulošajās teritorijās, bet 40% īpašumu - Latvijas reģionu pilsētās un pagastos. Rīgā ģimenes ar bērniem biežāk iegādājas dzīvokļus (85% dzīvokļu iepretim 15% privātmāju pirkumu). Katrs trešais dzīvoklis tiek iegādāts kādā no jaunajiem projektiem. Savukārt ārpus Rīgas vienlīdz bieži tiek iegādātas gan privātmājas, gan dzīvokļi (pirkumu proporcijai sadaloties 50% pret 50%).

Vidējā aizņēmuma summa svārstās 50 tūkstošu eiro robežās un vidēji ģimenes uzņemas saistības uz 20 gadiem. Savu mājokli atbalsta programmas ietvaros visbiežāk iegādājas jauno profesionāļu ģimene ar diviem bērniem.

"Redzam, ka sava mājokļa iegādē ar valsts galvojumu dominē visai racionāli apsvērumi. Pārsvarā tiek iegādāti mājokļi ar optimālu dzīvojamo platību, lieki nesadārdzinot pirkumu, bet pievēršot uzmanību tam, lai kopējā infrastruktūra būtu ģimenei draudzīga. Kā pozitīvu tendenci noteikti jāmin arī zināmu lokālpatriotismu. Proti, jaunie profesionāļi, kuri kādu laiku minitājušies īrētos mājokļos galvaspilsētā, dibinot ģimeni, savu mājokli iegādājas dzimtajā pilsētā, visbiežāk piecdesmit kilometru rādiusā ap Rīgu," uzsver "Swedbank" Privātpersonu finansēšanas lēmumu centra vadītājs Ainars Balcers. 

Ekonomikas ministrijas izstrādātā mājokļa atbalsta programma paredz sniegt valsts galvojumu ģimenēm ar bērniem mājokļa iegādei vai būvniecībai. Galvojuma maksimālā summa atkarīga no bērnu skaita ģimenē. Ja ģimenē ir viens nepilngadīgs bērns, galvojums ir 10%, bet ne vairāk kā 10 000 eiro. Ja ģimenē aug divi nepilngadīgi bērni, maksimālais galvojuma apmērs ir 15 % - līdz 15 000 eiro. Ja ģimenē ir trīs un vairāk bērnu, galvojums ir 20%, bet ne vairāk kā 20 000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!