Foto: LETA

Nerisinot būtiskas ar informācijas nodošanu saistītas problēmas, diferencētā ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) neapliekamā minimuma kārtība būs diezgan sarežģīta, intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze" atzīst Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

Viņa skaidro, ka, ieviešot diferencēto neapliekamo minimumu, nākamgad iedzīvotājiem nekas vēl nemainīsies. Savukārt 2017. gadā darba ņēmējam būs jāvēršas ar iesniegumu VID, pieprasot atmaksāt par 2016. gadu pārmaksātā nodokļa daļu.

"Pieļauju, ka VID pieaugs slodze, tās mazināšanai it kā būtu jāpalielina darbinieku skaits. Lai kā mums būtu attīstīta elektroniskā deklarēšanās sistēma, tik un tā būs ļaudis, kuri to neizmantos un dosies uz VID klientu apkalpošanas centriem. To jau klientu apkalpošanas centros redzam pašlaik - klātienē nāk deklarēt ienākumus ne tikai vecāka gadagājuma ļaudis, kuriem mājās nav ne datora, ne interneta, bet arī jauni cilvēki ar moderniem mobiliem tālruņiem rokās. Mūsu darbinieks burtiski parāda ar pirkstu, kas un kur ienākumu deklarācijā jāieraksta. Un viņi atzīst, ka tā viņiem ir vienkāršāk un ērtāk," klāsta Pētersone.

VID no finanšu ministra Jāņa Reira (V) saņēmis uzdevumu iekļauties esošā budžeta līdzekļos, un Pētersone norāda, ka dienests vērtē, kā jauno kārtību nodrošināt ar esošajiem cilvēku resursiem.

Vienlaikus Pētersone pauž viedokli, ka valdībai būtu jāuzdod Izglītības un zinātnes ministrijai un Veselības ministrijai nodrošināt elektronisku attaisnojuma dokumentu nodošanu par izglītības un veselības izdevumiem.

"Tādējādi mēs VID tos saņemtu centralizēti - līdzīgi kā jau pašlaik no apdrošināšanas kompānijām. Šie attaisnojuma dokumenti ir milzīgs slogs cilvēkiem un prasa arī ievērojamus VID cilvēkresursus. VID par to runā jau vismaz piecus gadus," viņa uzsver.

Pats labākais atrisinājums varētu būt tāds, ka visiem, kuriem jāsaņem no valsts atpakaļ pārmaksātais nodoklis, tas notiktu automātiski - noteiktā dienā, nospiežot datora taustiņu, visiem darba ņēmējiem tiek pārskaitīta viņu pārmaksātā nodokļa daļa, min VID vadītāja.

Jau vēstīts, ka valdība iepriekš nākamgad ieviest diferencēto neapliekamu minimumu, vienlaikus par 10 eiro tiks palielināts arī vispārējais neapliekamais minimums.

Pakāpeniski ieviešot diferencēto neapliekamo minimumu, 2020. gadā mēnesī piemērotais neapliekamais minimums zemo algu saņēmējiem būs 160 eiro mēnesī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!