Foto: Pixabay

Latvijas banku pelnītspēja pagājušajā gadā uzlabojās, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) apkopotā informācija.

Banku sektora kapitāla atdeves rādītājs jeb ROE pērn decembra beigās sasniedza 12,5%. 2014.gada beigās šis rādītājs bija 11,1%.

FKTK priekšsēdētājs Pēters Putniņš šodien sarunā ar žurnālistiem vērtēja, ka pērn banku peļņas pieaugums ir bijis ievērojams, kas liecina, ka banku stratēģijas, biznesa modeļi strādā labi tajā daļā, kas attiecas uz rentabilitāti. Banku peļņas rādītāji liecina, ka pērn gads bijis veiksmīgs.

2015.gads bijis stabilas attīstības gads, nekādi strauji kritumi vai lielu problēmu nav bijis, runājot par peļņas, kreditēšanas un noguldījumu rādītājiem, sacīja Putniņš.

Latvijas banku sektora kapitāla atdeves rādītājs ir krietni labāks nekā vidēji Eiropas Savienībā, informēja FKTK padomes locekle Ludmila Vojevoda..

Banku sektora peļņas kāpumu ietekmēja procentu ienākumu pieaugums no ieguldījumiem vērtspapīros, ienākumu pieaugums no tirdzniecības ar valūtu, kā arī izdevumu uzkrājumiem nedrošiem parādiem samazinājums, skaidroja Vojevoda.

Kā ziņots, Latvijas banku sektors 2015.gadā strādāja ar 415,9 miljonu eiro peļņu. Tas ir par 34% vairāk nekā 2014.gadā nopelnītie 311 miljoni eiro.

Pagājušajā gadā ar peļņu darbojās 15 Latvijas bankas un piecas ārvalstu banku filiāles, kuru tirgus daļa kopējos banku sektora aktīvos ir 96,1%.

Latvijas banku sektora aktīvi 2015.gadā auga par 3,6% līdz 31,938 miljardiem eiro. 2014.gada beigās Latvijas banku sektora aktīvi bija 30,816 miljardi eiro.

Kopējais noguldījumu apjoms Latvijas banku sektorā 2015.gada beigās sasniedza 23,256 miljardus eiro, un tas ir par gandrīz 5% vairāk nekā 2014.gada beigās.

2015.gada beigās kopējais banku sektora izsniegto kredītu apmērs bija 14,677 miljardi eiro, un šis rādītājs nav būtiski mainījies salīdzinājumā ar 2014.gada beigās izsniegto kredītu apmēru. Kopējais kredītportfelis audzis par 0,1% jeb desmit miljoniem eiro. Tai skaitā rezidentu uzņēmumu portfelis auga par 0,6%, bet rezidentu mājsaimniecību samazinājās par 4,1%. Savukārt nerezidentu kredītportfelis ar ASV dolāra vērtības izmaiņu korekcijām pieauga par 3%.

Pērn kreditēšanā jaunizsniegto kredītu apjoms audzis mājsaimniecībām par 22%, bet uzņēmumiem no jauna izsniegto kredītu apjoms audzis par 8%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!