Foto: LETA

Valsts zemes dienests (VZD) no nākamā gada mainīs kadastrālās vērtības, ko izmanto nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) aprēķinam. Pēc šābrīža aplēsēm, daudzviet Latvijā nodokļa maksājums strauji augs gan turīgajiem, gan iedzīvotājiem ar mazākiem ienākumiem, ziņo raidījums "LNT Ziņu top 10".

Kadastrālās vērtības tiks tuvinātas 85% no tirgus vērtības, bet dažiem īpašumiem mainīs vērtību aprēķina modeļus. Šāds noteikumu projekts 1. aprīlī tiks iesniegts izskatīšanai valsts sekretāru sapulcē. Tiek prognozēts, ka vērienīgākās izmaiņas skars daudzdzīvokļu māju jaunos projektus, kas celti pēc 2000. gada.

Kā raidījumam skaidro VZD Nekustamā īpašuma vērtēšanas departamenta direktors Gatis Kalniņš, vērtību pieaugums būs ievērojams un tas būs atšķirīgs dažādās teritorijās. "Lielākie pieaugumi ir Jūrmalā, arī atsevišķās Rīgas vietās – tuvu centram, Vecrīgā. Mājām, kas atrodas tālāk no centra, vērtību pieaugumi ir mazāki," stāstīja Kalniņš.

Patlaban daudzos jaunajos projektos dzīvokļa viena kvadrātmetra tirgus cena ir 1500-2000 eiro, bet kadastrālās vērtības ir ap 600 eiro. Dienests, vērtējot sērijveida mājas, nešķiroja, kurā gadā māja būvēta – 2004. gadā vai padomju gados. Ja tās atradās blakus, piemēram, Purvciemā, tad vērtības bija nosacīti vienādas.

Par to VZD ilgstoši kritizēts, tāpēc no nākamā gada aptuveni tūkstotim jauno projektu ar 32 000 dzīvokļu vērtības pārskatīs, par pamatu ņemot tirgus cenu, kāda bija darījumos 2014. un 2015. gadā. Tādējādi būs pilsētas, kur kadastra vērtība var augt par 60% vai 100%, bet tuvāk Rīgai – vidēji par 200% un 300%.

Šī iemesla dēļ strauji pieaugs arī nodokļi, tāpēc VZD pieļauj, ka valdībai būs jādomā, kā ierobežot šo pieaugumu.

Jūrmalas dome no VZD saņēmusi kadastra vērtību projektu par dažādiem īpašumiem. To ieraugot, domes vadītājs Gatis Truksnis ir šokēts, jo 8500 zemju ar ēkām no Lielupes līdz Vaivariem jeb divām trešdaļām īpašumu gaidāms kadastra vērtību kāpums vidēji 2,5–3 reizes: jo tuvāk jūrai, jo pieaugums straujāks, lai gan vairākums no šiem iedzīvotājiem ir pilsētas pamatiedzīvotāji, nevis vasarnieki.

Jūrmalas domes aprēķini liecina, ka visiem jaunajiem daudzdzīvokļu projektiem, kas būvēti pēc 2000. gada, nākamgad nekustamā īpašuma nodoklis var pieaugt pat septiņkārtīgi. Ja šogad par aptuveni 65 kvadrātmetru dzīvokli nekustamā īpašuma nodokļa maksājums ir 135 eiro, tad nākamgad šis maksājums var pieaugt līdz vairāk nekā 900 eiro.

Modelējot vidusmēra situāciju īpašumiem, kas atrodas tālāk no jūras, var secināt, ka par māju Valteros uz 922 kvadrātmetriem zemes šobrīd aprēķinātais nodoklis kopumā ir 290 eiro, bet 2017. gadā tas pieaugtu trīskārši līdz 875 eiro gadā.

Miljoniem vērto apkārtējo īpašumu darījumu dēļ kādai Majoros dzīvojošai sirmai kundzei pilnais nodoklis par 2,5 hektāriem zemes un uz tā esošo seno māju pieaugs piecas reizes līdz 32 000 eiro, kas ar atlaidēm būtu 3500 eiro, kurus kundze arī diezvai varēšot samaksāt.

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) vadītājs Andris Jaunsleinis atbalsta kadastra vērtību celšanu atbilstoši tirgus situācijai, tomēr viņš raidījumam uzsver, ka jāievieš vairākas sen apspriestas lietas, lai varētu runāt par taisnīgumu nodokļa iekasēšanā.

"Nav atrisināts jautājums par ekskluzīviem īpašumiem, ko vajadzētu vērtēt kā ekskluzīvus ar attiecīgu vērtību, no kura rēķina augstāku nodokli," teica Jaunsleinis. Vērtējams būtu arī kas līdzīgs ar nodokli neapliekamajam minimumam. Šos un citus priekšlikumus LPS sniegs valdībā.

Jūrmalas un Engures deputāti uzskata, ka nodokļu celšanas ierobežojums jārisina valsts līmenī. Pretējā gadījumā Truksnis paredz nekontrolējamu situāciju: "Es domāju, ka Jūrmalas iedzīvotāji vienkārši būs spiesti celt savas teltis ap Saeimas namu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!