Klajā nākot jaunajai piecu eiro sudraba kolekcijas monētai "Pasaku monēta II. Eža kažociņš", otrdienas rītā Latvijas Bankas kasēs bija vērojama lielāka rosība nekā ikdienā.

No rīta, verot vaļā Latvijas Bankas kases, veidojās rindas - gaidīja vairāki desmiti cilvēki, informēja Latvijas Bankā. Pirmie monētas kārotāji kasēs tika ielaisti ap plkst.6.

Latvijas Banka prognozē, ka dienas gaitā kolekcijas monētu "Pasaku monēta II. Eža kažociņš" varēs iegādāties gandrīz bez gaidīšanas.

Lai iespēja iegādāties monētu būtu pēc iespējas plašākam cilvēku lokam, noteikts 10 monētu limits iegādei kasēs vienam pircējam.

Centrālā banka informē, ka cilvēki ļoti aktīvi izmanto Latvijas Bankas monētu rezervēšanas sistēmu, lai vēlāk monētu iegādātos sev vēlamā laikā un bez gaidīšanas rindā. Daļa monētu rezervētas jau vakar, bet šodien vairāki simti monētu nonāks rezervācijas sistēmā ap plkst.10.

Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns uzsvēra, ka patlaban izkalta pirmā monētas tirāžas daļa - 5000 monētas. Tuvāko mēnešu laikā pie pircējiem nonāks arī pārējā tirāžas daļa, līdz ar to centrālā banka prognozē, ka monētu pietiks visiem interesentiem. Monētas maksimālā tirāža - 10 000 eksemplāru.

Latvijas Banka vērš uzmanību, ka tai nav mērķa, lai monētas būtu izpārdotas vienā vai dažās dienās, kaut arī atsevišķām monētām tā mēdz būt, bet gan dot sabiedrībai iespēju iegādāties šos mākslas darbus naudas formā par nozīmīgām nacionālām un vispārcilvēciskām tēmām.

Monētas cena Latvijas Bankas kasēs - 39 eiro.

Kā ziņots, "Pasaku monēta II. Eža kažociņš" ir otrā kolekcijas monēta latviešu pasakām veltītu monētu sērijā. Pirmā šīs kolekcijas monēta bija veltīta pasakai par pieciem kaķiem un tika izlaista pērn. Monēta izpelnījās lielu pircēju interesi un Latvijas Bankas kasēs tika izpārdota.

Monētas "Pasaku monēta II. Eža kažociņš" grafisko dizainu veidojusi Gundega Muzikante, kurai šī ir debija monētu mākslā. Monētas ģipša modeli veidojusi Ligita Franckeviča.

Monētu līdz 24.aprīlim var rezervēt Latvijas Bankas rezervēšanas sistēmā tīmekļa vietnes "www.bank.lv" Monētu sadaļā. Izpirkt rezervēto monētu varēs Latvijas Bankas kasēs no 27.aprīļa līdz 26.maijam. Rezervācijai pieejamas 700 kolekcijas monētas "Pasaku monēta II. Eža kažociņš".

Īpašā - ovālā - formā kaltā monēta izgatavota Lietuvas kaltuvē UAB "Lietuvos monetų kalykla". Monētas priekšpusē redzama princese ar ezīti priekšautā, bet monētas aizmugurē - cūku ganāmpulks ar ezīti priekšgalā, kā arī etnogrāfiskas ēkas stūris.

Kolekcijas monēta "Pasaku monēta II. Eža kažociņš" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā, tomēr maz ticams, ka šāda monēta reāli nonāks apgrozībā, jo pēc būtības kolekcijas monētas ir mākslas darbi un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasītas.

Kā ziņots, Latvijas Banka šogad plāno izlaist septiņas kolekcijas monētas.

Gan 2014., gan 2015.gadā Latvijas Banka izdeva sešas kolekcijas monētas. Interesenti informāciju par Latvijas Bankas kasēs nopērkamajām kolekcijas monētām var meklēt centrālās bankas tīmekļa vietnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!