Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) uzdevis sagatavot grozījumus likumā par nekustamā īpašuma nodokli (NĪN), paredzot samazinātu likmi vienīgajam mājoklim.

Pašvaldībām Latvijā ar likumu paredzētas tiesības noteikt NĪN likmes līdz pat 1,5% no dzīvošanai paredzētā nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības, taču Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) katru gadu turpina saņemt daudzu iedzīvotāju sūdzības un lūgumus VARAM atcelt attiecīgos pašvaldību saistošos noteikumus, portālam "Delfi" pastāstīja Gerhards padomnieks Oskars Vizbulis.

Aprēķinātais NĪN iedzīvotājiem rada lielu finansiālu slogu, negatīvi ietekmē mājsaimniecību labklājības līmeni un veicina nodokļa parādu apjoma pieaugumu.

Tāpēc ministrs licis sagatavot grozījumus likumā par NĪN, kas nosaka, ka vienīgo mājokli nedrīkst aplikt ar nodokli lielāku par 0,2%, 0,4% vai 0,6% atkarībā no mājokļa kadastrālās vērtības.

"Nepieciešams veikt grozījumus likumā un paredzēt, ka gadījumos, ja tas ir vienīgais nodokļa maksātājam piederošais īpašums un ir nodokļa maksātāja deklarētā dzīvesvieta, šim īpašumam nosaka nemainīgu nekustamā īpašuma nodokļa likmi," skaidroja Gerhards.

Ziņots, ka pagājušo nedēļu premjerministrs Māris Kučinskis (ZZS) sacīja, ka viens no šīs valdības prioritāri veicamajiem darbiem ir nodokļu sistēmas inventarizācija. Tiks vērtētas arī iespējamās NĪN izmaiņas.

Kā ziņots, sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" nepilna mēneša laikā savākti nepieciešamie paraksti par NĪN atcelšanu vienīgajam īpašumam.

Iniciatīvas iesniedzēja Liāna Hiršsone raksta, ka ar šo iniciatīvu ierosina "atcelt NĪN vienīgajam īpašumam - dzīvesvietai, par piemēru ņemot visu ES dalībvalstu pozitīvo pieredzi, proti, NĪN vienīgajam īpašumam nepiemēro vai piemēro 0,1% likmes apmērā no nekustamā īpašuma vērtības".

Savukārt iedzīvotāju iniciatīva varētu būt par pamatu vienam no izmaiņu variantiem, kuru apspriedīs valdība, norādīja Kučinskis. Viņš arī teica, ka šajā kontekstā varētu apsvērt iespēju runāt par konkrētu platību vienīgajam mājoklim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!