Foto: LETA

Latvijas AS "PrivatBank" pašlaik strādā ikdienas režīmā un nav vērojama pastiprināta klientu aktivitāte pēc Ukrainas valdības lēmuma par Ukrainas "PrivatBank" nacionalizāciju, norāda Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK).

Taču bankas klienti Latvijā sazinās ar savu banku un interesējas pašreizējo situāciju.

FKTK vērš uzmanību, ka Latvijā "PrivatBank" ir autonomi strādājoša banka. Tā nav Ukrainas bankas filiāle, bet gan patstāvīga banka, kas strādā atbilstoši Eiropas Savienības normām. Latvijā strādājošās bankas vairākuma akcionārs ir Ukrainā strādājošā "PrivatBank", kam pieder 46,5% no Latvijas bankas akcijām. Pārējie ir mazākuma akcionāri, kam pieder mazāk par 10% no bankas balsstiesīgajām akcijām.

Kā ziņots, svētdien Ukrainas valdība nolēma nacionalizēt "PrivatBank", kas Ukrainā ir sistēmiska banka. Tādējādi 100% "PrivatBank" akciju pāriet valsts īpašumā. Šāds lēmums pieņemts, lai stabilizētu bankas darbību un aizsargātu klientu intereses. Ukrainas valsts sola nodrošināt, ka pāreja būs gluda un bankas darbība stabila.

Šā gada septembrī beigās pēc aktīviem "PrivatBank" bija 12.lielākā banka Latvijā.

Latvijas "PrivatBank" publicētais trešā ceturkšņa finanšu pārskats rāda, ka septembra beigās bankas aktīvi bija 399,84 miljoni eiro, kas ir par 37% mazāk nekā 2015.gada beigās.

Trešā ceturkšņa beigās bankas peļņa bija 8,4 miljoni eiro, bet grupas peļņa - 8,57 miljoni eiro.

Septembra beigās "PrivatBank" bija 12.lielākā noguldītāju piesaistītāja Latvijā. Trešā ceturkšņa beigās banka bija noguldījumos piesaistījusi 302,48 miljonus eiro, kas ir par 25,4% mazāk nekā jūnija beigās un par 47,8% mazāk nekā pērn trešā ceturkšņa beigās, liecina Komercbanku asociācijas dati.

Līdz nacionalizācijai Ukrainas "PrivatBank" piederēja oligarhiem Ihoram Kolomoiskim un Genādijam Bogoļubovam.

Vietējie Ukrainas mediji ziņojuši, ka banka aizdevusi naudu atsevišķiem bankas pārstāvjiem, un šie aizdevumi tā arī nav atdoti.

Ukrainas "PrivatBank" septembrī nespēja iziet stresa testu.

"PrivatBank" ir Ukrainas lielākā banka, aizņemot 20% no tirgus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!