Foto: Publicitātes foto
Spīķeru koncertzālē 9. martā ar koncertu uzstāsies "Xylem Trio", portālam "Delfi" pavēstīja "Latvijas Koncertu" pārstāvji.

Koncertā dzirdēsim "Xylem Trio" jauno programmu, kas ierakstīta CD "In The Mood of Giya Kancheli" un nupat ieguvusi "Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvas 2010" apbalvojumu kategorijā "Labākā debija 2010" un "Labākais instrumentālais, filmu vai teātra mūzikas albums 2010". Koncerta sākums pl. 19.30.

Koncertā  "Xylem Trio" atskaņos arī skaņdarbus, kas nav iekļauti jaunajā albumā. "Tās būs mūsu pašu muzikālās sarunas, improvizācijas. Viena no tādām tapa pie Raimonda Tiguļa mājās", atklāj Rihards Zaļupe.

Mūziķu apvienība ar pērnruden ieviesto nosaukumu "Xylem Trio" publikas mīlestību nopelnījuši ar gaumīgi atraktīvu, vienkāršu, sirsnīgu un vienlaikus spoži virtuozu muzicēšanu. Brāļi Petrauski un Rihards Zaļupe ir perfekti saspēlējušies, teicami jūt viens otru un, neraugoties uz to, ka ikviens no viņiem ir izcils solists, gluži labi prot sniegt ieguldījumu nevainojama ansambļa sasniegšanā. Ar vārdkopu "Xylem Trio" saprotam ne tikai atskaņotājmākslinieku vienību, bet arī kolektīvo mūzikas autoru. Savās koncertprogrammās trio spēlē pašu veidotus aranžējumus par džeza standartu, tautasdziesmu un Ziemassvētku dziesmu tēmām, Riharda Zaļupes un Raimonda Petrauska kompozīcijas, laikmetīgo mūziku, sevišķi no Japānas.

Brāļi Petrauski auguši Aucē, abi mācījušies Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolā un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA), patlaban viens no Latvijas ievērojamākajiem koncertduetiem – regulāri koncertē Latvijā un ārzemēs. 2006. gada vasarā abi mūziķi papildināja starptautisko panākumu sarakstu ar lielisku uzstāšanos Slovēnijā notikušajā Pasaules saksofonistu kongresā un grandiozām ovācijām Šlēzvigas-Holšteinas festivālā (Vācija). 2007. gada augustā brāļi pārstāvēja Latvijas kameransambļus starptautiskā draudzības festivālā Maskavā. 2008. gadā klajā nāca profesionālā pūtēju orķestra "Rīga" tvarts ar amerikāņu komponistu mūziku, kur abiem brāļiem bija pa nozīmīgai solopartijai.

Oskars Petrauskis uzvarējis starptautiskos konkursos Latvijā, Igaunijā, Vācijā, Itālijā, Slovēnijā; ieguvis Latvijas Mūzikas akadēmijas un Swedbank gada balvu 2004, saņēmis stipendijas studijām Francijā un Vācijā, kā arī slavenās pūšaminstrumentu firmas Henri Selmer Paris ierosināto Tremplin jeunes programmas stipendiju. 2007. gada februārī ieguva pirmo vietu starptautiskajā konkursā "Yamaha SaxContest 2007" (Vācija). Kopš 2007. gada vasaras strādā profesionālajā pūtēju orķestrī "Rīga" par saksofonu grupas koncertmeistaru. Turpina papildināt prasmes meistarkursos Parīzē.

Raimonds Petrauskis ir starptautisku konkursu laureāts Latvijā, Rumānijā, Itālijā un Francijā. Patlaban turpina studijas JVLMA doktorantūrā. Doktora darbā Raimonds Petrauskis profesores Jeļenas Ļebedevas vadībā pēta jautājumus, kas saistīti ar klavierimprovizāciju un dažādām improvizāciju tehnikām. Kopš 2007. gada Raimonds Petrauskis strādā par pasniedzēju Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolas džeza un populārās mūzikas nodaļā un JVLMA.

Rihards Zaļupe kopš 2006. gada ir Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra sitaminstrumentu grupas mūziķis, kā arī docētājs JVLMA. Līdztekus daudz spēlē kamermūziku un solo. Lielu nozīmi Riharda Zaļupes dzīvē ieņem komponēšana un aranžēšana. 2008. gada aprīlī iznāca Riharda pirmais kompaktdisks Marimba Dance, kurā iekļautas Zaļupes kompozīcijas marimbai solo, marimbai un klavierēm, kā arī korim. Šis tvarts saņēma Latvijas mūzikas ierakstu gada balvu 2008 nominācijā "Gada debija". Daudz spēlē džeza, latino, popa un rokmūziku, kā arī house mūziku kā bundzinieks un perkusionists.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!