Foto: LETA

Pašlikvidācijas projektu iesniegusī AS "ABLV Bank" nosūtījusi vēstuli Uzņēmumu reģistram (UR), lūdzot UR izslēgt no martā dibinātā uzņēmuma SIA "ABLV kreditoru klubs" nosaukuma apzīmējumu ABLV, jo bankai nav nekādas saistības ar minēto sabiedrību un banka nav atļāvusi preču zīmes ABLV izmantošanu sabiedrības nosaukumā.

Ņemot vērā, ka uzņēmumam "ABLV kreditoru klubs", tās valdes loceklim un vienīgajam dalībniekam nav nekāda veida saistības ar banku, kā arī banka nav sniegusi atļaujas, piekrišanas vai citādu saskaņojumu minētās komercsabiedrības reģistrācijai, izmantojot tās nosaukumā apzīmējumu ABLV, banka pieprasījusi pārtraukt bankai piederošās preču zīmes nelikumīgu izmantošanu, portālam "Delfi" paskaidroja bankas pārstāvis Artūrs Eglītis.

Minētā firma pārkāpj bankas izņēmuma tiesības uz reģistrēto preču zīmi ABLV, secinājusi "ABLV Bank".

Ja vienas nedēļas laikā no vēstules saņemšanas dienas netiks novērsts konstatētais pārkāpums, izslēdzot apzīmējumu ABLV no firmas nosaukuma, banka sola celt prasību tiesā par preču zīmes nelikumīgas izmantošanas pārtraukšanu un pārkāpuma rezultātā nodarītā mantiskā un nemantiskā kaitējuma atlīdzību.

Savukārt UR pārstāve Evija Ivdra portālam "Delfi" sacīja, ka UR valsts notāram nebija tiesiska pamata atteikt reģistrēt komercreģistrā uzņēmuma "ABLV Kreditoru klubs" pieteikto nosaukumu, jo likumdevējs UR valsts notāram nav piešķīris tiesības atteikt reģistrēt komercreģistrā kāda komersanta izvēlētu nosaukumu, ja minētais nosaukums sakrīt ar Valsts preču zīmju reģistrā vai kādā ārvalstu preču zīmju reģistrā reģistrētu preču zīmi.

UR pārstāve skaidroja, ka valsts notārs, izskatot iesniegtos reģistrācijas dokumentus jauna komersanta, piemēram, SIA ierakstīšanai komercreģistrā, ņem vērā komerclikumā noteiktās prasības, ka komersanta nosaukumam skaidri un noteikti jāatšķiras no citiem komercreģistrā vai citos komercreģistra iestādes vestajos reģistros jau ierakstītiem vai ierakstīšanai pieteiktiem nosaukumiem.

Reģistra valsts notārs ir tiesīgs pieņemt lēmumu par ieraksta izdarīšanas atlikšanu tikai tad, ja komersanta pieteiktais nosaukums sakrīt ar jau reģistrētu vai ierakstīšanai reģistrā pieteiktu nosaukumu, kā arī tad, ja starp komersanta pieteikto nosaukumu un komercreģistrā un citos UR vestajos reģistros jau ierakstītu vai ierakstīšanai pieteiktu nosaukumu vienīgā atšķirība ir atstarpes un pieturzīmes starp nosaukumā lietotajiem burtiem, cipariem vai lielo un mazo burtu lietošana.

Ivdra atzina, ka nereti sabiedrības savas figurālās preču zīmes jeb logo iekļauj arī sabiedrības nosaukumā un to reģistrē vienlaikus arī Patentu valdē. Taču komersanta izvēlētā nosaukuma sakritības izvērtēšana ar Valsts preču zīmju reģistrā vai kādā ārvalstu preču zīmju reģistrā reģistrētu preču zīmi nav UR valsts notāra kompetencē, un valsts notārs var rīkoties tikai un vienīgi savas kompetences ietvaros.

Vienlaikus UR pārstāve norādīja, ka, pamatojoties uz Komerclikuma 33. pantu, "ABLV Bank" var celt prasību vispārējās jurisdikcijas tiesā civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā bez UR starpniecības, ja "ABLV Bank" uzskata, ka tās tiesības ir aizskartas, uzņēmumam "ABLV Kreditoru klubs" prettiesīgi izmantojot "ABLV Bank" nosaukumu.

Jau ziņots, ka uzņēmums "ABLV Kreditoru klubs" reģistrēts 8. martā. Tā vienīgais īpašnieks zvērināts advokāts Aleksejs Ponomarjovs portālam "Delfi" iepriekš nevēlējās komentēt, kāpēc dibinājis šādu uzņēmumu. Uzņēmuma vienīgais valdes loceklis ir Andris Samusevs.

"ABLV Bank" 5. martā iesniedza Finanšu un kapitāla tirgus komisijai pašlikvidācijas projektu, kas banku uzraugam jāizskata mēneša laikā.

"ABLV Bank" uzsver, ka likvidācijas pasākumu mērķis ir apmierināt visas klientu un kreditoru saistības 100% apmērā.

Bankas akcionāri par kredītiestādes pašlikvidāciju izlēma pēc tam, kad ASV Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla jeb FinCEN ziņojumā tika pausti pārmetumi bankai par naudas atmazgāšanu un rosināts liegt pieeju ASV dolāriem, kā rezultātā bankas darbība tika paralizēta. Banka apņēmusies atspēkot FinCEN pārmetumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!