Foto: F64
Piecas amerikāņu tabakas izstrādājumu ražotājas iesūdzējušas tiesā Pārtikas un zāļu kvalitātes kontroles parvaldi, kas liek uz cigarešu paciņām izvietot nepatīkamus attēlus par smēķēšanas kaitīgumu, trešdien informē raidsabiedrība BBC.

Sākot ar 2012. gada septembri uz tabakas izstrādājuma iepakojumiem būs jālīmē attēli ar bojātām plaušām, sirds muskuli, zobiem un pat mirušu cilvēku ķermeņiem. Obligātajā attēlu komplektā ietilpst arī fotogrāfija ar cilvēku, kurš izpūš dūmus caur traheotomijas atveri kaklā.

Paredzēts, ka šādas ilustrācijas nosegs pusi no cigarešu paciņu augšējās daļas un šādiem attēliem jāaizņem arī  20 % no reklāmas plakātu virsmas.

Starp prasības iesniedzējiem ir kompānijas: "RJ Reynolds Tobacco" , kas ražo "Camel" un "Winston" markas izstrādājumus, "Lorillard Tobacco" ("Newport","True"), "Commonwealth Brands" ("Davidoff","West"), kā arī "Liggett Group" un "Santa Fe Natural Tobacco".

Kompāniju juristi apgalvo, ka jaunie noteikumi pārkāpj ražotāju tiesības uz vārda brīvību, ko garantē ASV konstitūcija.

Prasības pieteikumā uz 41 lapaspuses tabakas izstrādājumu ražotāji klāsta, ka šokējošie attēli radīs patērētājos depresiju un viņi pārstās pirkt cigaretes.

"Valdība var pieprasīt izvietot tiešus brīdinājumus, kas nerada strīdus, taču tā nedrīkst prasīt, lai cigarešu paciņa kļūst par mazu reklāmas plakātu valdības pretsmēķēšanas kampaņai, " paziņojis sūdzības iesniedzēju pārstavis Floids Abrams.

2011. gada jūnijā ASV veselības ministre Ketlīna Sibēliusa paziņoja, ka jaunais cigarešu paciņu noformējums palīdzēs jauniešiem izvairīties no smēķēšanas uzsākšanas, bet pieaugušos smēķētājus mudinās atteikties no kaitīgā ieraduma.

2010. gadā tabakas ražotāji jau tiesājās par antireklāmu ar Kentukī štata valdību, bet tiesā zaudēja. Patlaban lieta nodota apelācijas instancei.

ASV Pretvēža biedrības prognozes liecina, ka smēķēšanas iesapaidā plaušu vēzis 2011. gada tiks diagnosticēts 220 000 amerikāņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!