Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons otrdienas vakarā draudēja bloķēt jaunu Eiropas Savienības (ES) līgumu, kurš iecerēts eiro zonas glābšanai no parādu krīzes, ja netiks izpildītas Lielbritānijas prasības.

Kamerons sacīja, ka Lielbritānijas finanšu sektoram un ES vienotajam tirgum jābūt aizsargātam, lai viņš varētu parakstīt jaunu ES līgumu, kura mērķis būtu krīzes atrisināšana eiro zonā, kurā Lielbritānija neietilpst.

Kamerona izteiktie draudi palielina iespējamību, ka Francija un Vācija, kas pirmdien ierosināja mainīt ES līgumu, centīsies panākt vienošanos starp 17 eiro zonas valstīm, nevis visām 27 ES dalībvalstīm. ES līguma mainīšanai ir nepieciešama visu dalībvalstu piekrišana.

Kamerons sacīja, ka viņa galvenais mērķis ceturtdien un piektdien paredzētajā ES samitā Briselē ir "aizstāvēt un veicināt britu intereses", lai gan viņš atzina, ka ātra krīzes atrisināšana eiro zonā ir arī Lielbritānijas interesēs. Kamerons paskaidroja, ka viņa prasības būs "praktiskas un koncentrētas".

Viņš arī aicināja eiro zonas valstis risināt "konkurētspējas problēmu", kuru izraisījusi nelīdzsvarota tirdzniecība ES.

Lielbritānija agrāk ir izteikusi iebildumus pret Francijas un Vācijas plānu ieviest finanšu transakciju nodokli visā ES un paziņojusi, ka šāds nodoklis būtu efektīvs tikai tad, ja tiktu ieviests visā pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!