Foto: LETA

Kirgizstānas parlamenta vairākuma koalīcijas sēdē apspriests deputāta Igora Gusarova ierosināts jautājums par iespēju, negaidot starptautiskās arbitrāžas tiesas spriedumu, atdot Latvijas uzņēmējam Valērija Belokoņam pirms diviem gadiem nacionalizēto "Manas Bank". Par to, atsaucoties uz Kirgizstānas galvaspilsētas laikrakstu "Večerņij Biškek", vēsta "Neatkarīgā".

"Manas Bank" dibināta Kirgizstānā 2007. gadā kā universāla banka. 2010. gada aprīlī pēc plašiem nemieriem gāzta Kirgizstānas valdība, un pagaidu valdība valsts kontrolē pārņēma piecas vietējās bankas, arī "Manas Bank". Tolaik uzskatīts ka ar "Manas Bank" un citu nacionalizēto kredītiestāžu palīdzību gāztā prezidenta Kurmanbeka Bakijeva pietuvinātās personas aizskaitīja no Kirgizstānas ievērojamus finanšu līdzekļus, raksta "Neatkarīgā".

Tomēr vēlāk, atzīstot, ka lieta ir safabricēta, Starptautiskās kriminālpoliciju organizācijas Interpola ģenerālsekretariāts izslēdza visas "Manas Bank" amatpersonas no Interpola meklēšanā esošo personu saraksta.

2011. gada augustā, ņemot vērā ANO Starptautiskās tirdzniecības likumdošanas komisijas noteikumus, Valērijs Belokoņs sāka starptautiskās arbitrāžas procesu pret Kirgizstānu, pieprasot 100 miljonu dolāru kompensāciju.

"Večerņij Biškek" vēstī, ka šā gada 18. decembrī ir jānotiek ANO starptautiskās arbitrāžas tiesas procesam. Kirgizstānas parlamentā tiek apspriesta iespēja panākt miera izlīgumu ar Latvijas uzņēmēju, negaidot tiesas spriedumu, raksta "Neatkarīgā".

Avīze arī atgādina, ka 2010. gada 9. aprīlī Latvijas Ārlietu ministrija iesniedza notu, aicinot Kirgizstānu nodrošināt uzņēmēju investīciju aizsardzību atbilstoši Latvijas un Kirgizstānas starpvalstu līgumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!