Foto: AFP/Scanpix
Šīs nedēļas sākumā ASV žurnāls "Forbes" publiskoja 100 pasaules ietekmīgāko sieviešu sarakstu, kurā iekļuvušas sievietes no biznesa pasaules, politikas, izklaides nozares, mediju vides un dažādām bezpeļņas organizācijām.

Portāls "Delfi" aplūko, kuras sievietes šajā sarakstā ir līderes tieši pasaules biznesā. 

Brazīlijas naftas mega uzņēmuma vadītāja


Foto: AFP/Scanpix

Pēdējos gados uz zaļa zara tikusi Brazīlijas naftas kompānija "Petrobras". Uzņēmuma vadītāja ir 59 gadus vecā Marija Fostere, viņa "Forbes" topā novērtēta kā 18. ietekmīgākā sieviete pasaulē. Starp biznesa pasaules līderēm tas Fosterei dod septīto vietu. 

Bagātākā dāma Austrālijā


Foto: Kadrs no video

59 gadus vecā Džīna Rainharte ir bagātākā dāma Austrālijā, "Forbes" viņas bagātību vērtē 17 miljardu dolāru (9,3 miljardu latu) apmērā. Viņas tēvs Lengs Henkoks bija Rietumaustrālijas kalnrūpniecības kompānijas "Hancock Prospecting" īpašnieks. Biznesu šobrīd vada tieši Rainharte. "Forbes" viņu novērtē kā 16. ietekmīgāko pasaulē, bet starp biznesa pasaules dāmām Džīnai sestā vieta.

HP Mega Vitmane – piektā ietekmīgākā


Foto: AFP/Scanpix

2011.gadā  "Hewlett-Packard" vadītāja amatā stājās 56 gadus vecā Mega Vitmane, viņa ir bijusī "eBay" priekšniece. Vitmane pēc "Forbes" datiem  ir piektā ietekmīgākā sieviete starp pārējām pasaules vadošajām uzņēmumu līderēm. 

Vitmane, pirms kļuva par HP vadītāju, pildīja HP valdes locekles amatu. Piektā ietekmīgākā sieviete biznesa pasaulē 2010.gadā centās arī kļūt par Kalifornijas štata gubernatori, taču piekāpās iepriekšējam amata pildītājam Džefrijam Braunam.

‘Xerox’ līdere - Ursula Bērnsa


Foto: AFP/Scanpix

ASV kopējamās tehnikas un drukas iekārtu ražotāja "Xerox Corp." 54 gadus vecā vadītāja Ursula Bērnsa ierindojas kā ceturtā ietekmīgākā uzņēmuma vadītāja pasaulē.

Bērnsu mēdz uzskatīt arī par vienu no ietekmīgākajām melnādainajām sievietēm ASV vēsturē. 

Pirmā sieviete IBM vadītāja 100 gadu laikā


Foto: AFP/Scanpix

ASV informācijas tehnoloģiju kompānija "International Business Machines Corp." (IBM) 2011. gada nogalē paziņoja, ka par kompānijas vadītāju pirmo reizi uzņēmuma 100 gadu vēsturē kļūs sieviete. Tā bija 55 gadus vecā Virdžinija Rometija no ASV. Pēc "Forbes" aplēsēm viņa ir 12. ietekmīgākā sieviete uz zemes, biznesa pasaulē starp uzņēmumu vadītājām Virdžinijai trešā vieta. 

Bijusī Baltā nama padomniece ‘Pepsi’ līdere


Foto: AFP/Scanpix

Bezalkoholisko dzērienu ražotāja "PepsiCo" 57 gadus vecā kompānijas prezidente Indra Nūji ir otra ietekmīgā uzņēmumu vadītāja pasaulē. Tāpat pērn Indra bija viena no Pasaules Bankas prezidenta amata apspriestākajiem pretendentiem. Indijā dzimusī dāma ir arī ar darba pieredzi Baltā nama gaiteņos un regulāri izpelnās uzmanību, kā viena no veiksmīgākajām biznesa sievietēm pasaulē. 

Cukerberga ‘labā roka’ Sandberga - ietekmīgākā sieviete biznesā


Foto: AFP/Scanpix

Facebook operāciju direktore 43 gadus vecā Šerila Sandberga ir viena no nedaudzajām ietekmīgajām sievietēm informāciju tehnoloģiju pasaulē, viņa 2008. gadā pārgāja uz "Facebook" no citas gigantiskas interneta kompānijas  - "Google".

Nozares ekspertu vidē ir populārs uzskats, ka tieši viņa panākusi šī sociālā tīkla kļūšanu par vadošo pasaulē, krasi palielinot Facebook lietotāju skaitu ar dažādu inovāciju palīdzību.

Sandberga zināma arī kā cīnītāja par sieviešu tiesībām, viņa uzskata un aizstāv viedokli, ka vienlīdzības starp abiem dzimumiem Rietumu sabiedrībā joprojām nav, tādēļ šai cīņai jāturpinās tik ilgi, kamēr vienlīdzība, tikšot panākta. "Forbes" kopējā ietekmīgāko sieviešu topa reitingā Sandbergai sestā pozīcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!