Foto: Reuters/Scanpix
Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) jau otro reizi pusotra mēneša laikā samazinājis Ķīnas ekonomikas pieauguma prognozi, paredzot, ka 2013. un 2014. gadā ekonomiskā izaugsme Ķīnā nepārsniegs 7, 75 %.

Iepriekš SVF Ķīnas ekonomikai prognozēja 8 % lielu pieaugumu šogad.

Pie Ķīnas ekonomiskās izaugsmes tempa palēnināšanās galvenokārt tiek vainots lēnāks eksporta apjomu pieaugums, ko izraisa vērā ņemams pieprasījuma kritums ārējos tirgos.

Tāpat SVF jau kārtējo reizi brīdinājis Ķīnu par draudiem, ko valsts ekonomikai rada ārkārtīgi straujš patērētāju kreditēšanas apjomu pieaugums un augošais valdības parāds, ziņo ”Kommersant.ru”.

Šī gada 1. ceturksnī Ķīnas ekonomika pieaugusi par 7, 7 %, bet 2012. gada pēdējā ceturksnī – par 7, 9 %. Kopumā 2012. gadā Ķīnas ekonomika pieauga par 7, 8 %, kas ir zemākais pieauguma temps pēdējo trīspadsmit gadu laikā.

”Kommersant.ru” atgādina arī vairums lielo investīciju banku sākušas piesardzīgāk raudzīties uz Ķīnas ekonomikas sniegumu. Pēdējā mēneša laikā savas ekonomiskās izaugsmes prognozes pasliktinājušas tādas bankas kā ”Bank of America-Merrill Lynch”, ”Standard Chartered” un ”INK”.

Banku skatījums uz Ķīnas ekonomiku tomēr ir optimistiskāks nekā Ķīnas varas iestāžu oficiālā prognoze, kas šogad paredz 7, 5 % lielu ekonomikas pieaugumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!