Foto: AFP/Scanpix
Ķīnas ekonomika šā gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pērn, pieaugusi par 7,7%, lai gan analītiķi prognozēja 8% kāpumu. Pērnā gada pēdējais ceturksnis tika noslēgts ar 7,9 % pieaugumu, ziņo aģentūra “Bloomberg”.

Ekonomikas izaugsmes tempa palēnināšanās tiek skaidrota ar nepastāvīgo globālo ekonomikas vidi. Piemēram, par pamatu nestabilajai ekonomiskajai situācijai Ķīnā kalpojot tas, ka Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) šogad prognozē lēnu ASV ekonomikas izaugsmes tempu.

Kā viens no apstākļiem lēnākam ekonomikas izaugsmes tempam Ķīnā tiek arī minēts globālā investora Džordža Sorosa izteiktais minējums, ka līdz šā gada septembrim Vācijā sākšoties ekonomikas recesija.

"Bloomberg" arī ziņo, ka rūpnieciskā ražošana Ķīnā gada laikā pieaugusi par 8,9%, taču analītiķi prognozējuši, ka kāpums rūpnieciskajā ražošanā būšot ap 10%.

2012.gadā Ķīnas ekonomika pieauga par 7,8%, salīdzinot ar 9,3% izaugsmi 2011.gadā. Tādējādi Ķīnas ekonomika pērn piedzīvojusi lēnāko izaugsmes tempu kopš 1999.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!